Új macskamakifajra bukkantak Madagaszkáron. Testmérete egy kisebb mókusét idézi, szemét barnás-feketés gyűrű övezi, hasa fehér.
A Cheirogaleus andysabini fajnevét Andy Sabyn New York-i üzletember és filantróp, számos környezetvédelmi program támogatója után kapta.

A többi makihoz hasonlóan Madagaszkáron őshonos. A Montagne d’Ambre Nemzeti Park határvidékén él, először 2005-ben figyelték meg. Új példányainak és genetikai információjának tanulmányozásával egy kutatócsoport megállapította, hogy a Cheirogaleus andysabini új fajt képvisel.

Az eredmények az omahai Henry Doorly Állatkert és Akvárium valamint a Madagaszkári Biodiverzitási Társulás kutatóinak köszönhetőek. A szakértők szerint további macskamakifajok várhatnak még felfedezésre. Úgy vélik, az elérhető genetikai és morfológiai bizonyítékok sugallata szerint a Cheirogaleus nem azok közé tartozik, amelyek diverzitását korábban jócskán alábecsülték, ezáltal további fajokat rejthet még a természet.

Míg a makifajok többségét sérülékenyként vagy kihalással fenyegetettként tartják nyilván, az új faj konzervációs helyzetét még fel kell mérni.

A kutatókat viszont aggasztja, hogy a park igen közel fekszik egy nagyobb kikötővároshoz, vagyis a makit élőhelyének elveszítése és a vadászat fenyegetheti.

Az eredményekről a Primate Conservation folyóirat számolt be.

Forrás: DiscoveryNews