Megvan a paksi erőműbővítés új vezérigazgatója, sokfunkciós okmány lesz a személyi igazolvány helyett, emelik több tízezer közigazgatási dolgozó bérét, új Duna-híd épül Kalocsa magasságában, és szó sem lehet bevándorlási kvótáról – egyebek mellett erről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.
Egységes és végiggondolt család- és egészségpolitikai intézkedésekkel tovább javíthatók a demográfiai mutatók – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János, aki új kormányzati intézkedéseket tartott szükségesnek, szólt a szűrővizsgálatok fontosságáról, amellyel, mint mondta, 3-5 ezer ember élete menthető meg évente.

Beszámolt az eddigi intézkedések pozitív hatásairól is, a többi közt arról, hogy húsz hónapja folyamatosan nő a születésszám, de emellett csökken a halálozások száma is.

Döntött a kormány az e-kártya bevezetéséről

Lázár János arról is beszámolt, hogy a kormány döntött az e-kártya bevezetéséről, amelyet felmenő rendszerben vezetnek be. Az új okmány összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a taj-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybevételével, és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra – tette hozzá.

A kártya bevezetését idén megkezdik, ingyenesen vagy méltányos áron biztosítják majd azt az embereknek – mondta a tárcavezető, célként megjelölve, hogy egy okmánnyal minden helyzetben lehessen ügyeket intézni.

35 ezer közigazgatásban dolgozó bérét emelik jövőre

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, jövő év július 1-jével 35 ezer, a közigazgatásban nem vezető beosztásban dolgozó ember bérét emelik, amire 2016-ban 25 milliárd forint forrást fordítanak.

A kormány döntött arról is, hogy a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik.

Lázár János kitért rá, hogy a járási hivatalok, kamarák több mint ezer javaslata alapján jelentősen egyszerűsítenek építési hatósági, engedélyezési, foglalkoztatásra vonatkozó eljárásokat, s megnyitják a lakossági konzultációt is a témában.

Társadalmi tanács összesíti a Paks környéki települések szempontjait

A politikus bejelentette, hogy társadalmi tanács létrehozásáról döntött a kormány a paksi bővítéssel kapcsolatosan a negyvenegy környéki település képviselő-testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával, Paks polgármestere vezetésével.

A tárcavezető arról is beszámolt: júniusban Kijevben sor kerül az első nemzetközi, a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárás részeként tartandó meghallgatásra. Egy hete Pakson is sor került az első hazai közmeghallgatásra, amelyet már a szükséges engedélyek érdekében tartottak – tette hozzá.

Közölte azt is: döntés született egy új Duna-híd építéséről a beruházáshoz kapcsolódóan, Kalocsa magasságában.

Állami ügyvédek képviselik a jövőben az államot

Újra létrejöhet a Kincstári Jogügyi Igazgatóság, amely az államot képviseli a hazai és nemzetközi peres eljárásokban – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Erre a szerdai kormányülésen tett javaslatot Trócsányi László igazságügy-miniszter. Közölte, hogy speciális, ritka nemzetközi ügyek kivételével nem lesz több ügyvédi megbízás: állami alkalmazottak lesznek az állam ügyvédei.

A rendszert 2016-ban kell felépíteni – tette hozzá a tárcavezető, jelezve, hogy korábban volt, amikor 10 milliárd forint értékben bíztak meg kormányok ügyvédeket.

Törvényben szabályozzák az állami és önkormányzati pénzlekötéseket

A sajtótájékoztatón a miniszter részéről az is elhangzott, hogy törvényben szabályozzák a továbbiakban az állami és önkormányzati pénzlekötéseket.

Lázár János kifejtette, alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat, ezt az állami gazdasági társaságoknál és az önkormányzatoknál is érvényesíteni kívánják. "A kufárkodás lehetőségét az állami és az önkormányzati szektorban is jelentősen háttérbe kell szorítani" – jelentette ki.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy 60 polgármester törvénytelenül megemeltette bérét 30 százalékkal, ezekben az ügyekben a kormányhivataloknak kell eljárni.

Közölte azt is, hogy a Belügyminisztérium javaslatot tesz 990 kistelepülési polgármester bérének kiegészítésére. Ebben azok részesülhetnek, akik részt vesznek a közfoglalkoztatás szervezésében.

Bán Tamás lesz a Paks II. beruházás új vezérigazgatója

Lezárult a Paks II. beruházás új vezérigazgatójának kiválasztása, a miniszterelnök is jóváhagyta Bán Tamás kinevezését – számolt be Lázár János. Bán Tamás a többi közt dolgozott az Alkotmánybíróság elnökének titkáraként, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon bíróként, az állami bankfelügyeletnél, a Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban államtitkárként, a Magyar Villamos Műveknél, a Paksi Atomerőműnél, és a Kész Holding igazgatótanácsának is tagja volt, valamint vezette a Budapesti Városüzemeltetési Központot – sorolta fel a miniszter. Bán Tamás Nagy Sándort váltja a poszton.

„Szó sem lehet bevándorlási kvótáról”

Szó sem lehet arról, hogy Magyarország kvóta alapján fogadjon be bevándorlókat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón.

Lázár János közölte, hogy a kormány ellenzi az Európai Bizottság vonatkozó javaslatát, a visszaosztásban érintett menekültek "nem ide akartak jönni".

A tárcavezető vitatta a bizottság kvótaszámításra vonatkozó adatait, utalva rá, hogy 2012-ben 2700 menedékkérelem érkezett Magyarországra, míg idén már három hónap alatt 43 ezer.

A nemzeti konzultáció esetleges felfüggesztésére vonatkozó kérdést visszautasította, kiemelve: érdemes megkérdezni az embereket, hogy mit gondolnak a kérdésről.

Forrás: MTI