Az Együtt reméli, hogy a főváros nem engedi el a kötbért a kivitelezőnek, amiért ismét csúszik az építkezés a budapesti Széll Kálmán téren - közölte az ellenzéki párt budapesti elnöke pénteki, a téren tartott sajtótájékoztatóján.
Pataki Márton azt mondta: az építkezés harmadik szakaszát mostanra kellett volna befejezni, azonban a tervezett munkálatok - egyebek mellett a metrókijárat, a szolgáltatóház és a támfalépület kialakítása - közül szinte még semmit sem fejeztek be. A szerződés értelmében a kivitelezőnek péntektől fogva napi több mint 6,5 millió forint kötbért kell fizetnie a főváros felé a késés idejére - jelentette ki.

Hozzátette: reméli, hogy a főváros ezúttal nem módosítja a szerződést, mint ahogyan azt júniusban tette, amikor - látva, hogy az építkezés harmadik szakasza nem fog elkészülni az eredetileg tervezett augusztusi dátumra -, kitolták az átadási határidőket. 

Pataki Márton akkor úgy fogalmazott: "egyetlen tollvonással lemondtak" napi 8 millió forint kötbérről. Az Együtt augusztusban feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, feljelentésüket ugyanakkor elutasították.

A BKK augusztusban úgy reagált az Együtt sajtótájékoztatójára, hogy a szerződésmódosításra kizárólag a feleken kívül álló objektív körülmények alapján került sor. Azt is hangsúlyozták: a kivitelezés alatt nem merült fel olyan, szerződésszegésre okot adó körülmény (felróható késedelem, hibás teljesítés), amely alapján bármilyen kötbérigénnyel léphetett volna fel a kivitelező vállalkozóval szemben.

Forrás: MTI