Az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vagy az al-Kaida terrorszervezet helyi szárnyának állásai ellen irányult - közölte helyi idő szerint szerdán az amerikai külügyminisztérium.
A washingtoni közlés szerint az oroszok elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló mérsékelt felkelőket támadják, jóllehet Moszkva szerint az IÁ és más terrorszervezetek ellen irányul a bombázási kampány.

Ez az Egyesült Államok eddigi első hivatalos megnyilatkozása az orosz támadásokról, bár a washingtoni és a NATO-források már számos alkalommal kétségbe vonták az orosz fél állításait.

"Az általunk eddig regisztrált légicsapások több mint 90 százaléka nem az IÁ-t vagy az al-Kaidához közeli terroristákat érte. A csapások a leggyakrabban inkább olyan ellenzéki csoportokat céloznak, amelyek jobb jövőt akarnak Szíriának, és nem akarják, hogy az Aszad-rezsim hatalmon maradjon" - fogalmazott John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Szíria, 2015. október 1. Az orosz védelmi minisztérium által 2015. október elsején közreadott, videofelvételről készített kép az orosz légierő által Szíriában előző nap végrehajtott légicsapások egyik helyszínéről. Oroszország 2015. szeptember 30-án kezdett légicsapásokat Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával. Washington és London ugyanakkor attól tart, hogy Moszkvának inkább Bassár el-Aszad rezsimjének fenntartása áll az érdekében, mint a terroristák elleni harc.

Forrás: MTI