A Fidesz szerint az állami földek értékesítése a magyar gazdák érdekeit és termőföld védelmét szolgálja, az MSZP viszont az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségének nevezte az állami földek eladását a témában rendezett hétfői parlamenti vitanapon. A KDNP szerint azonban a földet az azt megművelő magyar gazdáknak kell adni. A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy álljon el az állami földek kiárusításától.
Fidesz: a magyar föld legyen azé, aki megműveli

Győrffy Balázs (Fidesz) szerint a magyar föld legyen azé, aki megműveli. Mint mondta, a vitanapra semmi szükség nem lenne, ha az ellenzék belátná: az állami földek értékesítése a magyar gazdák érdekeit és a termőföld védelmét szolgálja. Szerinte az ellenzék a spekulánsoknak és a külföldieknek akarja átjátszani a termőföldvagyont.

A politikus - aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is - az eladást azzal indokolta, hogy a gazdák földhöz szeretnének jutni, mert a biztonságot az jelenti számukra, ha a tulajdonukban van föld.

Hozzátette: generációváltásra is szükség van, ma ugyanis jóval kevesebb fiatal kezd gazdálkodni, mint ahányan az idősebb korosztályból abbahagyják ezt a tevékenységet. Ebben jelentős szerepet játszik - folytatta - , hogy a fiatal gazdálkodók nem tudnak hosszú távra tervezni, mert a bérleti rendszer nem jelent számukra garanciát.

Győrffy Balázs elemi érdeknek nevezte a kis és közepes családi gazdaságok megerősítését is, mert 2020 után az EU várhatóan kevesebb támogatást ad a gazdálkodóknak, nehezebb feltételek mellett. Csak a magyar termelők eredményes gazdálkodása garantálhatja, hogy a magyar termőföld hosszú távon is magyar tulajdonban maradjon - magyarázta.

Mint mondta, felfoghatatlan, hogy az ellenzéki pártok mutyit kiáltanak, amikor a kormány megteremtette a földeladás jogi és birtokpolitikai garanciáit. Hozzátette: a jelenlegi bérlők nagy része nem tudja majd megvásárolni a földet, szerinte a Földet a gazdáknak programban résztvevők közül 762-nek lesz módja bérelt területe megvásárlására.

Győrffy Balázs úgy összegzett: az államnak nem az a feladata, hogy gazdálkodjon, hanem hogy megteremtse azokat feltételeket, hogy a dolgozni vágyó emberek boldoguljanak. 

MSZP: az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül a kormány

Gőgös Zoltán MSZP-s vezérszónok az állami földek tervezett eladását úgy értékelte: a kormány az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül. Mint fogalmazott, az állami szántóvagyon nagy részét elkótyavetyélik. A földeladás szerinte arról szól, hogy a kabinetnek szüksége van az abból várható több száz milliárdos bevételre.

A földértékesítés kormányzati érveire válaszul a szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben több tízezerrel nőtt a földművesek száma. A földművesek kategóriájába ugyanis ma már beletartozik az összes aranykalászos tanfolyamot végzett ember - jelezte.

Hozzátette: a sokszor emlegetett terhelési tilalom azonnal feloldható, ha valaki visszafizeti a rajta lévő hitelt.

Az ellenzéki képviselő ezek alapján úgy látja, hogy spekulánsokhoz kerülhet a föld.

Szerinte a földvagyon nemzeti körből kikerülését azzal lehetne kizárni, ha az állam nem adná el a termőföldet.

Gőgös Zoltán azt is mondta, pártja nem a nagyüzemeket védi, hanem a foglalkoztatottakat.

Javasolta egyúttal, hogy ha már eladják a földeket, akkor az önkormányzatok léphessenek be vevőként.

KDNP: a föld azoké a magyar gazdáké legyen, akik megművelik

A föld legyen azoké a magyar gazdáké, akik megművelik - ismertette a KDNP álláspontját a párt vezérszónoka, Földi László.

Szerinte "a földrablók, padlássöprők logikáját követő baloldal visszaálmodná a tsz-ek és állami gazdaságok világát, közben pedig (...) a külföldi nagytőkések kezére juttatná a magyar termőföldet" - fogalmazott.

A kisgazda hagyományt folytató kereszténydemokraták és a magyar emberek nagy többsége szerint az államnak nem kell központilag irányított mezőgazdasági tevékenységet folytatnia, ehelyett azt azokra kell bíznia, akik értenek hozzá - mondta Földi László.

Az egyik legfontosabb cél, történelmi kötelesség továbbra is a külföldiek földszerzésének megakadályozása - jelentette ki.

A mezőgazdaság eredményei közül kiemelte, hogy az ágazat egyre több embernek ad munkát, sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét, az agrárgazdaságnak pedig fontos szerepe van a nemzetgazdaság külkereskedelmi folyamataiban.

A KDNP-s politikus összegzése szerint garanciális szabályok születtek arra, hogy kizárólag a helyben lakó magyar földművesek vehessenek földet Magyarországon.

Jobbik: a kormány álljon el az állami földek kiárusításától

A Jobbik azt követeli, hogy a kormány álljon el az állami földek kiárusításától - jelentette ki a párt vezérszónoka. Magyar Zoltán felszólalásában érthetetlennek nevezte, hogy egy magát nemzetinek valló kabinet miért árulja el a hazai termőföld ügyét.

Leszögezte, hogy a földkérdés egyben nemzetbiztonsági kérdés is, mert az élelmiszerbiztonság garantálása valamennyi felelősen gondolkodó állam alkotmányos kötelezettsége.

A képviselő azt mondta, a jelek szerint a Fidesz korábban meghirdetett földprogramja is csak egy "ócska trükk volt", mert szavaik szöges ellentétben állnak a tetteikkel.

Az állami földtulajdon elherdálása megszünteti a stratégiai földvagyont, gyengíti a földpiacon a közhatalom közérdekű szabályozását, az állami földalap nélkül pedig derékba törik a vidékstratégia - összegzett.

Megjegyezte, úgy tűnik számára, hogy az anyaföld eladása nem súlyos gondatlanság, hanem kifejezetten szándékos, mert a döntéshozók szemében előrébb valóak bizonyos magánérdekek, mint a társadalom egészének érdekei - kijelentve: nem a valódi gazdák lesznek majd a tulajdonosok.

Forrás: MTI