A kisebbségben kormányzó törökországi Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatottsága kismértékben emelkedett ugyan a júniusi választások eredményéhez képest, de még mindig nem éri el az önálló kormányzáshoz szükséges többséget - derült ki a Gezici közvélemény-kutató intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.
Az iszlamista gyökerű, konzervatív, Recep Tayyip Erdogan elnök által alapított AKP a júniusi választásokon először vesztette el parlamenti többségét a 2002 óta tartó kormányzása óta. Akkori 40,8 százalékos támogatottsága októberre 40,9 százalékra emelkedett.

Az október 3-4. között, 4864 interjúalany bevonásával készített felmérés a fő ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) 27,6 százalékos, a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 15,8 százalékos, illetve a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) 13,6 százalékos támogatottságát mutatja, vagyis mindhárom párt biztonságosan a 10 százalékos parlamenti küszöb fölött végezne.

A közvélemény-kutató intézet szeptemberi felméréséhez képest az AKP támogatottsága tovább emelkedett: akkor a kormánypárt 39,3 százalékon, a Köztársasági Néppárt (CHP) pedig 28,1 százalékon állt, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 16,8 százalékos, a Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig 13,5 százalékos támogatottságot jelzett.

A júniusi parlamenti választásokon az AKP a szavazatok 40,8 százalékát szerezte meg, vagyis kilenc százalékponttal kevesebbet, mint 4 évvel azelőtt. Rajta kívül még a CHP (25 százalék), az MHP (16,3 százalék) és a HDP (13,1 százalék) került be a törvényhozásba.

Becslések szerint a november 1-jei előre hozott parlamenti választásokon a  törvényhozás 550 mandátumából az AKP képviselői 256-ot nyerhetnek majd el, azaz továbbra sem érik el az abszolút többséghez szükséges 276 helyet.

A csütörtökön közzétett felmérés az október 10-én, Ankara központjában elkövetett, több mint 100 ember halálát követelő kettős robbantásos merénylet előtt készült.

forrás: MTI