A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint működik a hármas határvédelem, a magyar-szerb határon átkelni próbáló migránsok száma a szeptember 14-inek alig egy százalékára esett vissza.
Zákány, 2015. szeptember 30. Rendőrök járőröznek a gyors telepítésű drótakadály mellett a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én. (MTI-fotó: Varga György)
Kontrát Károly szerdán Várpalotán azt mondta: a szeptember 15-étől lezárt magyar-szerb határszakaszon szerdán 81 határsértőt fogtak, ez kevesebb, mint egy százaléka a szeptember 14-én a határt átlépő 9830-nak. Megállapítása szerint ez azt igazolja, hogy működik a hármas határvédelem, amely a fizikai akadály mellett a törvények szigorításán, valamint a határvadász szakaszokkal és katonákkal megerősített rendőri erőkön alapul.

Az államtitkár elmondta, szerda éjfélig 291 ezer 618 illegális határátlépőt fogtak el Magyarországon. A magyar-szerb határszakaszon 203 ezer 380, a magyar-horvát határszakaszon pedig 87 ezer 243 migráns lépte át közülük a határt – utóbbiak mindössze két hét alatt jöttek át a határon.

Hozzátette, a bevándorlók közül 175 ezer 973-an nyújtottak be menedékkérelmet, ebből 64 ezer 909 szír, 46 ezer 307 afgán, valamint 24 ezer 668 koszovói állampolgár. Arról is beszélt, hogy eddig 1153 esetben indult eljárás embercsempészek ellen.

Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere a sajtótájékoztatón beszámolt a település olasz testvérvárosának vezetőjétől kapott “számon kérő és vádaskodó hangvételű” levélről is. Paolo Omoboni, Borgo San Lorenzo polgármestere afelől érdeklődött benne, hogy Várpalota vezetői egyetértenek-e a kormány tevékenységével.

Talabér szerint a testvérváros vezetője a levelet saját politikai PR-építésének céljából írta, mivel az a magyarországi kézhezvétel előtt több olasz internetes oldalon is megjelent, valamint a privát üzenetváltásaikat is feltette az internetre a polgármester. Talabér Márta kifejtette, egy testvérvárosi kapcsolatban azt kell keresni, ami összeköt, nem pedig az egyéni politikai érdekeket.

Forrás: MTI