Megújult a zsámbéki idősotthon, a premontrei rend által működtetett intézményben ötven idős ember élhet és további ötven nappali ellátásáról gondoskodnak - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága kedden az MTI-t.
Fotó: nyugdijasotthon.hu
A Josephinum Idősotthon négyszintes, az épület hasznos alapterülete összesen kétezer négyzetméter, így helyet kaphatott benne egy hatszáz fős konyha is - írták a közleményben. A teljes külső és belső felújítás része volt az épület tetőhéjazatának cseréje, külső szigetelése, valamint a tűzvédelmi nyomvonal kiépítése is.

A kormány az idén 176 millió, míg 2012-ben 316 forinttal támogatta az épület teljes felújítását és átalakítását - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület ünnepélyes átadásán arról beszélt, "sok vita zajlik most az értékekről Európában, de ha ennek nem az lesz az eredménye, hogy az európai vezetők visszatérnek a keresztény gyökerekhez, akkor egész Európa kerül veszélybe".

"Ezért is fontos az a szolgálat, amit az egyházak, szerzetesrendek vállaltak fel az idősgondozásban, oktatásban, gyermekvédelemben vagy más területen. A szép épület és az új berendezés nem biztos, hogy elég, azt meg kell tölteni lélekkel. Itt, Zsámbékon ez példaértékűen megvalósul" - mondta Soltész Miklós.

A premontrei rend Zsámbékon 2006-ban vette át a szociális feladatokat az önkormányzattól, azóta az idősek átmeneti otthonának működtetését, az idősek nappali ellátását, a szociális étkeztetést, a házi segítségnyújtást, valamint a családsegítést és a gyermekjóléti szolgálat feladatait végzik a nővérek - írták.

Forrás: MTI