Van egy Mediterrán ételek c. szakácskönyvem, ami magától nyílik ki egy bizonyos oldalon: ennél a receptnél. Az oldal maszatos is. Mandulás-csokis, és narancslébe áztatott mazsola szemek bujkálnak benne.
Hozzávalók
18 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaó tartalmú)
4 tojás
10 dkg cukor
1 tk. vanília kivonat
6 dkg liszt
6 dkg darált mandula
1/2 tk sütőpor
6 dkg pirított mandula durvára vágva
1 csipet só
1 narancs
10 dkg mazsola
a tetejére: 250 g mascarpone, 2 ek. porcukor,1 narancs reszelt héja, fél narancs kifacsart leve
díszítésnek: csokiforgács
Elkészítés
Lereszeljük a narancs héját, majd kifacsarjuk a levét, ami a mazsolára öntünk, és félretesszük ázni. A vajat és a csokoládét lassú tűzön összeolvasztjuk, és félretesszük hűlni.
Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd a kihűlt csokis-vajas keveréket is hozzáadjuk. Rászitáljuk a lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a mazsolát (nem baj, ha nem szívta magába az összes narancslevet, az is mehet bele) és az aprított mandulát is.
A masszát egy 25 cm-es tortaformába, vagy akár piteformába öntjük, amit előtte alaposan kivajazunk, kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a formából, majd ha teljesen kihűlt, akkor bevonjuk a krémmel.
A szobahőmérsékletű (fontos, hogy ne legyen hűtő hideg, mert akkor csomós lesz), mascarponét kikeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjaival, a narancshéjjal és a narancslével, majd elkenjük a torta tetején. Egy tábla étcsoki hátlapján erősen végighúzzuk egy széles pengéjű kés élét, és az így keletkezett csokiforgáccsal díszítjük a torta tetejét.
Forrás: szeretlekmagyaroroszag;
0 Megjegyzések