A jánkmajtisi Bíró Vendégház kapta meg az ezredik falusi szálláshely nemzeti tanúsító védjegyet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által közösen működtetett minősítés annak a nemzeti tanúsító védjegyrendszernek a része, amelyet 2010-ben vezetett be a minisztérium.
Tivadar, 2009. augusztus 31. Danó Sándor tulajdonos és felesége egy grillsütőn lapcsánkát (tócsni, krumpliprósza) készít vacsorára egy tizenegy fős budapesti társaságnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tivadar község egyik falusi vendégháza, a Danó Porta udvarán 2009. augusztus 6-án. Danó Sándor és felesége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elsők között, 1993-ban kezdett foglalkozni falusi turizmussal. A szezon nem túl hosszú, de két vendégházuk négy szobája júliusban és augusztusban telt házzal működik, vendégkörük nagy része visszatérő. MTI Fotó: Balázs Attila
A minősítési rendszer elsők között a falusi szálláshelyeken indult a napraforgós védjeggyel, de az elért csillagok száma értékeli a szállodákat, kempingeket és fürdőket, koronás védjegy tanúskodik a vendégszobák, hátizsákos az ifjúsági szállások, az evezőlapátos pedig a vízi megállóhelyek szolgáltatási színvonaláról.

A közlemény idézi Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkárt, aki a védjegyátadáson kiemelte: a szálláshelyek közti piaci versenyben is csak az a szolgáltató érhet el sikereket, azoknak szolgáltatásait fogják keresni, amelyek kiszámíthatóan, folyamatosan magas minőséget képviselnek.

A napraforgós védjegy garantálja többek között a szállásadó szakképzettségét, az épület külső-belső állapotát, berendezését, programkínálatát, valamint a vendéglátó egyedi többletszolgáltatásaira vonatkozik. Hozzátette: szeptembertől a FATOSZ honlapja mellett már a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján is elérhetőek a nemzeti tanúsító védjegyekről szóló információk.

Egyre több bel- és külföldi turista keresi a gondozott falvak csendjét, egészséges környezetét, az egészséges élelmiszerekből előállított, egyben a tájegységhez kötődő gasztronómiai élményeket és egyéb, csak vidéken elérhető szolgáltatásokat - mondta.

forrás: MTI