Németország folytatni kívánja partneri és baráti viszonyát Lengyelországgal, és a kormány továbbra is szoros együttműködésre törekszik a varsói vezetéssel - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben a lengyelországi parlamenti választásokkal kapcsolatban.
Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a német kormány nem kommentálja "baráti demokráciákban" lebonyolított választások eredményét, és Lengyelország esetében is előbb bevárja a hivatalos végeredményt. Ezután Angela Merkel kancellár egész biztosan kapcsolatba lép majd a választás győztesével.

A két ország között szoros partneri és baráti kapcsolat alakult ki, nem csak a politikai együttműködés szintjén. Ezt mutatja, hogy sok lengyel él Németországban, és "láthatóan jól érzik magukat" - mondta a kormányszóvivő.

Azt "szeretnénk, hogy ez így is maradjon", és az új kormánnyal is a bizalmon és a barátságon alapuló együttműködés bontakozzon ki - tette hozzá Steffen Seibert.

A szóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a kancellár milyen emlékeket őriz a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormányról. Mint mondta, kormányszóvivőként nem feladata a kancellár emlékeiről értekezni, és tudomása szerint a PiS nem is Jaroslaw Kaczynskit, hanem Beata Szydlót jelölte kormányfőnek, Angela Merkel így vele tartja majd a kapcsolatot.

Jaroslaw Kaczynski 2006-2007-ben volt miniszterelnök, pártja, a nemzeti konzervatív PiS pedig 2005-től 2007-ig volt hatalmon. A német és a lengyel kormány viszonya ebben az időszakban nem volt feszültségektől mentes.

A PiS a vasárnapi választáson az eredménybecslések szerint abszolút többséget szerzett a törvényhozás alsóházában (szejm), így várhatóan egyedül alakíthat kormányt.

Forrás: MTI