Az ellenzék erősödését hozta Lengyelországban a hétfő este rendezett televíziós vita, melyben a kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform képviseletében Ewa Kopacz miniszterelnök, a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) részéről pedig Beata Szydlo, a párt kormányfőjelöltje mérkőzött meg egymással az október 25-i parlamenti választások előtt - jelzik egybehangzóan a kedden közzétett felmérések és a politológusi vélemények.
A TVP Info közszolgálati hírtelevízió honlapján közölt felmérés szerint a nézők 64 százaléka úgy értékelte, hogy Beata Szydlo jobban szerepelt a hivatalban lévő miniszterelnöknél. Más hírportálok felmérései is az ellenzéki kormányfőjelölt határozott fölényét mutatják.

Az egyórás vita során a résztvevők belpolitikai, gazdasági és külpolitikai témákban feltett kérdésekre válaszoltak. A külpolitika terén Beata Szydlo - az Oroszországhoz való viszonyt is említve - a migránskérdést nevezte a legfontosabbnak, míg Ewa Kopacz azt hangsúlyozta, hogy határozottan ellenezni fogja az orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat tervezett bővítését.

Lengyel szakértők - köztük a Varsói Egyetem politológusa, Rafal Chwedoruk - úgy látják: Szydlo és Kopacz nagyjából azonos színvonalon szerepelt, ami gyakorlatilag a hosszabb ideje népszerűségi fölényben lévő PiS pozícióját erősíti.

Chwedoruk rámutatott arra, hogy a vitában Kopacz határozott győzelmére lett volna szükség ahhoz, hogy a PO utolérje a felmérések szerint folymatosan tízegynéhány százalékos különbséggel előtte járó PiS-t. Jelképesnek minősítette azt, hogy a vita után a lengyel televízió épülete előtt Szydlót párthívek tömege vette körül, míg Kopacz csak a legközelebbi munkatársaival, csendben távozott. Megemlítette, hogy közvetlenül a vita előtt Grzegorz Schetyna külügyminiszter, aki a PO-ban vezető szerepre pályázik, úgy nyilatkozott, a parlamenti választások után a jelenlegi kormánypártban tisztújítást kell tartani. Chwedoruk megjegyezte, hogy Kopacz most a saját pártjában lesz kénytelen megküzdeni a hatalomért.

Jaroslaw Flis, a krakkói Jagelló Egyetem politológusa úgy vélte, hogy Szydlo a vártnál jobban, Kopacz pedig gyengébben szerepelt. Kiemelte: a kormányfő túl gyakran hozta szóba Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét. A PO ugyanis azzal próbálja elriasztani a PiS potenciális választóit, hogy a választások után Kaczynski a "hátsó ülésről" fog kormányozni Szydlo helyett. Értékelése szerint Szydlo magabiztosan reagált Kopacznak erre a taktikájára.

Kopacz "agresszívabb" magatartását más kommentátorok is kifogásolták. A PAP-nak nyilatkozó Sergiusz Trzeciak, a politikai marketing szakértője úgy látta, Kopacz "alapvető hibát" követett el azzal, hogy a vitában görcsösen kapaszkodott a szónoki pultba, és többször "fenyegetően felemelte az ujját". Az "egyoldalúan PiS-ellenes" nyilatkozatok ártottak a PO-nak - vélte a WSieci című konzervatív hetilap hírportálján Andrzej Potocki szerkesztő is. Szerinte ez nem győzte meg az eddig határozatlan választókat, akiknek szavazata eldönti, hogy a PiS képes lesz-e önállóan kormányozni.

Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint Beata Szydlót a lengyelek 32 százaléka, míg Ewa Kopaczot 23 százalékuk tartja alkalmasabb kormányfőjelöltnek. A pártok népszerűségi mutatói alapján a vasárnapi választásokon a PiS a legesélyesebb, a szavazás tétje szakértők szerint pusztán az, hogy a párt megkapja-e az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget.

Forrás: MTI