Lassult valamelyest a harmadik negyedévben a brit gazdaság növekedése.
A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett előzetes becslése szerint Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - a hazai össztermék (GDP) július és szeptember között 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A második negyedévben 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek Nagy-Britanniában.

Az ONS előzetes számításai szerint a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 2,3 százalékkal volt magasabb, mint 2014 azonos időszakában. Egy negyedévvel korábban a statisztikai hivatal 2,4 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésről számolt be.

A lassulást elsősorban az építőipar és a feldolgozószektor teljesítményének visszaesése okozta.

A harmadik negyedévi GDP-növekedés a várakozásoktól is elmarad. A Bank of England - a brit jegybank - előrejelzésében 0,6 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt arra az időszakra.

Az ONS azonban kedden ismertetett becslésében hangsúlyozta, hogy a brit hazai össztermék a harmadik negyedévben reálértéken már 6,4 százalékkal meghaladta a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió előtt, 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsot. A statisztikai hivatal számításai szerint az akkori csúcsszint és a 2009 második negyedévében elért recessziós mélypont között 6,1 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a harmadik negyedévre szóló GDP-növekedési becslés keddi ismertetése utáni gyorselemzésében azt valószínűsítette, hogy csak átmeneti lassulásról van szó, és az új adatok nem jelentik egy komolyabb megtorpanás kezdetét.

A közgazdász hangsúlyozta, hogy azok a részadatok, amelyekre az előzetes GDP-becslés alapul - főleg az építőipari teljesítmény -, különösen hajlamosak a későbbi felülvizsgálatra.

A Capital Economics vezető elemzőjének előrejelzése szerint a brit gazdaság jövőre "nem túl látványosan", 2,3 százalékkal növekedhet, de 2017-ben ismét gyorsulni kezd, és elérheti a 3 százalék körüli növekedési ütemet.

Vicky Redwood szerint ugyanakkor a mostani adatok egyértelműen csökkentik annak az esélyét, hogy a Bank of England a közeljövőben monetáris szigorításba kezd.

A brit jegybank 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát.

Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat hat és fél évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A belátható időn belüli kamatemelés ellen szól a mínuszban járó infláció is.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberinél, elsősorban az üzemanyagok árcsökkenése miatt.

Nagy-Britanniában az idén már másodszor süllyedt a negatív tartományba az infláció: áprilisban szintén 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összevetésben.

Az áprilisi adat előtt soha nem mértek negatív inflációt Nagy-Britanniában azóta, hogy az ONS a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.

Forrás: MTI