Magyarország újfent szép helyezést ért el az országok közötti játékos versenyben.
Illusztráció - Dankasirály (Larus ridibundus) repül a Tisza-tó felett 2009. szeptember 19-én. (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 38 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

Az összesített eredmények alapján legalább 1046 helyszínen, 25 ezer 115 résztvevő, 4 millió 279 ezer 21 madarat figyelt meg Európában és Közép-Ázsiában - írja közleményében a szervezet.

A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben. A helyszínek számát tekintve a negyedik, a résztvevők tekintetében a második, a látott madarak kapcsán pedig szintén negyedikek lettünk.

A leggyakoribb három madárfaj a seregély, a nyári lúd és a dankasirály volt, a ritkaságok között a világviszonylatban is veszélyeztetett kis lilik az egyik legérdekesebb hazánkban. A legtöbb rendezvényhelyszín Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legtöbb résztvevő Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Baranya megyében látták.

Forrás: hirado.hu