A Jobbik sürgeti, hogy a kormány tegyen rendet az online értékesítésekkel kapcsolatos adózási szabályokban.
Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy tavaly az emberek 72 százaléka értékesített valamit az interneten, idén szeptemberben pedig a legnépszerűbb ilyen oldal látogatottsága meghaladta a 16 milliót.

Értékelése szerint kiforratlan a joggyakorlat arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiket és milyen alapon bírságol. Míg a 200, illetve 600 ezer forintos értékhatárok adottak, az adóhatóság gyakran ez alatti adásvétel esetében is 1-1,5 millió forintos bírságot szab ki - tette szóvá a jobbikos politikus, aki szerint nem tisztázott a joggyakorlatban, hogy mi számít üzletszerűségnek, tartósságnak és rendszerességnek.

Megjegyezte: az esetek többségében használt árucikkek cserélnek gazdát az eredeti árnál olcsóbban, vagyis haszonról nincs szó.

Apáti István bírálta, hogy a parlament gazdasági bizottsága nem vette napirendre a kérdés rendezését célzó határozati javaslatukat. Közölte azt is: közérdekű bejelentést tettek a NAV-nak és záros határidőn belül megoldást várnak.

Forrás: MTI