Michigani farmerek emberek által lemészárolt, jégkorszaki mamut csontjaira bukkantak egy búzamezőn.
A csontok elemzése azt sugallja, kifejlett bikától származnak. Ha a kutatóknak sikerül megállapítani a leletek korát, az segíthet meghatározni, mikor éltek a korai emberek a régióban.

A mamutot szeptember végén lelték fel, majd kapcsolatba léptek a Michigani Egyetemmel, amelynek csapata aztán feltárta a csontokat. A mamutcsontok mintegy 20 százalékát ásták ki, többek között a koponyát, a két agyarat, számos csigolyát és bordákat, a medencecsontot és a lapockákat.

Becsléseik szerint az állat a 11 ezer 700 – 15 ezer évvel ezelőtti időszakban élt, de a maradványokat kormeghatározásnak is alávetik. Más csontok, többek között a lábak nem kerültek elő, és nem is tudni, mi történhetett velük. A kutatók szerint elképzelhető, hogy máshol temetődtek el, vagy elszállították őket.

Az ásatásnál az emberi aktivitás bizonyítékát is meglelték. A régieknek nem volt hűtőszekrényük, ezért a mamuttetemet egy tóban tárolhatták, erre a stratégiára már a régió más lelőhelyein is találtak bizonyítékot. Három, kosárlabda méretű követ is találtak a csontok mellett, lehetséges, hogy nehezékként helyezték el a tetemre, így az a víz alatt maradt.

Emellett az egyik agyar közelében apró pattintott kőeszköz is előkerült, amit vágásra használhattak fel a jégkorszaki emberek. A nyakcsigolyákat is anatómiai sorrendben lelték meg, mintha valaki levágott volna egy nagyobb darabot a tetemből, és egészben a tóba helyezte volna. (A kutatók szerint, ha a mamut természetes okokból pusztult volna el, csigolyái véletlenszerű sorrendben szóródtak volna szét.)

A csontok tisztítása után vágásnyomokat keresnek majd, ami alátámasztaná hipotézisüket. Egy elemzés azt is meghatározhatja, hogy gyapjas mamutról vagy a Mammuthus jeffersoniról, a gyapjas és amerikai mamut hibridjéről van-e szó.

Az új lelet egyike annak a mintegy 300 mamutnak és 30 masztodonnak, amelyet Michiganben felleltek. Eme prehisztorikus állatok valamikor egész Észak-Amerikában megtalálhatóak voltak, majd 11 ezer 700 évvel ezelőtt kihaltak.

Forrás: Livescience