Karel Schwarzenberg, a cseh jobboldal vezéralakja szerint a csehek "komplexusait és korlátoltságát" mutatja az a hisztéria, amely jelenleg tapasztalható a menekültekkel kapcsolatban Csehországban.
"Szégyellem magam ezért" - jelentette ki a volt miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter szombaton Prágában a Csehország a globalizáció korában elnevezésű konferencián elmondott beszédében.

A népszerű politikus Milos Zeman cseh államfő megnyilvánulásaira reagált, aki határozottan ellenzi, hogy Csehország muszlim menekülteket fogadjon be. Zeman szerint a menekültek között terroristák is lehetnek, és nem tartanák be a cseh törvényeket, megköveznék a hűtlen nőket, a tolvajok kezét levágnák és bevezetnék az iszlám jogrendet, a sariát Csehországban.

Schwarzenberg azt mondta: Csehországban az utóbbi időben erősödik "a félelem és a kisebbrendűségi érzés", holott az országba - az Európai Unió más tagállamaival összevetve - csak nagyon kis létszámú menekült érkezett.

"Ha valaki olyan érkezik hozzánk, akinek egy kicsit más a bőrszíne és az évszázadok folyamán a iszlám vallást fogadta el, máris tele a gatyánk" - jegyezte meg az ellenzéki TOP 09 párt elnöke. Schwarzenberg úgy látja, hogy a menekültproblémáról Csehországban zajló nyilvános vita nagyon eltér attól, ami ezen a téren Németországban vagy Svájcban zajlik. Szerinte a csehek nagyon önmagukba zárkózva élnek, amit nem tart jónak.

Országos felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi az illegális bevándorlók befogadását. A cseh belügyminisztérium a közelmúltban közölte, hogy az idei év első kilenc hónapjában mintegy 7000 menekültet vettek őrizetbe a hatóságok, ami a duplája a tavalyi egész évi számnak.

Az illegális bevándorlókat a csehek megpróbálják visszaküldeni abba az országba, ahonnan érkeztek. Ha ez nem sikerül, akkor a hatályos törvények szerint legfeljebb 42 napig táborokban tartják, majd szabadon engedik őket. A menekültek közül szinte senki sem kér menedéket Csehországban, és egy-két kivétellel azonnal továbbutaznak Németországba.

Forrás: MTI