Több ezer gyermeket veszélyeztethetett egy közétkeztetésért felelős cég, miután annak ceglédi főzőkonyháján kétszázötven kilogramm ismeretlen eredetű terméket talált a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága – tudta meg a Magyar Idők konzervatív napilap.
A telephelyen végzett ellenőrzéskor higiéniai hiányosságokat is feltárt a hatóság, amely lefoglalta és megsemmisítette a negyed tonna tisztázatlan származású terméket. Úgy tudjuk, elsősorban felcímkézetlen húsok, húskészítmények és más konyhai alapanyagok megsemmisítését rendelte el körülbelül két hete a Nébih, amely eljárást indított az ügyben, ez jelenleg is folyamatban van.

Lapunk megkeresésére a hírt megerősítette a ceglédi polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Szokolai Attila sajtóreferens elmondta: a közétkeztetési feladatokkal megbízott szolgáltatójuk, a TS Gastro Kft. a közelmúltban értesítette az önkormányzatot a Nébih körülbelül két hete lezajlott ellenőrzéséről. A TS Gastro tájékoztatása szerint a hatóság ellenőrzése folyamán az egyik telephelyük konyháján nem az előírásoknak megfelelően jelölt élelmezési alapanyagot és nyersanyagot találtak, a 250 kilogrammnyi élelmiszert a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően meg kellett semmisíteniük.

A szóban forgó cég főzőkonyhájáról kerülhetett volna az ismeretlen eredetű hús a ceglédi óvodák, általános és középiskolák menzájára. A menzarendelet értelmében egy adag ebédben 6 dekagramm húst kapnak a gyerekek. Így ha 250 kilogramm hússal számolunk, akkor több mint 4000 gyermek tányérjára kerülhetett volna az ismeretlen eredetű termékből készült ebéd, amely akár súlyos egészségügyi gondokhoz, megbetegedésekhez vezethetett volna.

A közelmúltban ugyancsak Pest megyében tárt fel szabálytalanságokat a Nébih. A hatóság ellenőrei szeptember közepén egy  közelebbről meg nem határozott vágóhidat ellenőriztek, az üzemben a padozatot, az falakat és a berendezési tárgyakat alvadt vér, kosz és húscafatok borították. Az is kiderült, hogy az állatok vágását többek között nem működő késfertőtlenítő, eldugult kézmosó és rozsdás berendezési tárgyak mellett végezték. A szakemberek a vágóhíd működését azonnali hatállyal megtiltották. Az ellenőrzés során súlyos higiéniai és nyomon követhetőségi hiányosságokat tártak fel: a vágóhídon általános és igen nagyfokú volt a szennyezettség; a fémfelületek berozsdásodtak; a kézmosási és eszközfertőtlenítési lehetőségek korlátozottak, a munkaruhák pedig kifejezetten szennyezettek voltak.

Az ellenőrzéskor az üzemben talált nem nyomon követhető termékek (körülbelül 500 kiló, többnyire belsőség) megsemmisítését, továbbá a még megfelelő fogyaszthatósági idejű, már kiszállított termékek visszahívását rendelték el a szakemberek.

Rendelje meg a Magyar Idők konzervatív napilapot. KATTINTSON IDE!