A Fidesz szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma valóban a nemzet bankja, "nem a külföldi hitelezők helytartója, ahogy az a Gyurcsány-korszakban volt".
A kormánypárti frakció ezt arra válaszul közölte kedden az MTI-vel, hogy a DK-s Varju László értékelhetetlennek nevezte az MNB és Matolcsy György jegybankelnöki teljesítményét.

A Fidesz-frakció reagálásában úgy fogalmazott: "a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikája és jegybankja" miatt gazdasági-pénzügyi összeomlás fenyegette Magyarországot, amely csaknem Görögország sorsára jutott, "hazánk és a magyar családok is devizaadósságban úsztak".

Azt is írták, hogy a Simor András vezette központi bank "törvénytelenül gazdálkodott, és napi rendszerességgel szivárogtatott az IMF-nek magyar nemzeti érdekeket sértő üzleti adatokat". Az MNB hibás kamatpolitikája több száz milliárd forint kárt okozott az országnak - tették hozzá.

Magyarország azonban az elmúlt öt évben pénzügyileg és gazdaságilag megerősödött, visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, Európa élén jár a gazdasági növekedésben, megszabadult az IMF-hiteltől, csökkentette az államadósságot, és lezárta a devizahitelek korszakát - sorolta közleményében a Fidesz-frakció, hangsúlyozva: mindez az MNB nélkül elképzelhetetlen lett volna, "még ha az ellenzéknek oly nagyon fáj is, hogy eredményes pénzügyi tevékenysége következtében a bank saját vagyona is gyarapodott".

Forrás: MTI