Az Országgyűlés Hivatala emlékkönyvet helyez el Göncz Árpád tiszteletére az Országházban, ahol minden állampolgár kifejezheti részvétét a szabadon választott Országgyűlés és a demokratikus Magyarország első elnökének elhunyta alkalmából – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán.
Résztvevők a Parlamentnél a Csendes megemlékezés Göncz Árpádra elnevezésű civil szerveződésen.

A tájékoztatás szerint az emlékkönyvbe október 8-11. között 10-től 18 óráig lehet bejegyzéseket tenni az Országház XII. bejáratánál. A továbbiakról az érdeklődés függvényében a hivatal a családdal egyeztetve dönt – írták.

Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke életének 94. évében kedden, családja körében hunyt el.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, tíz éven át, 2000-ig töltötte be az államfői posztot.Az EP-ben megemlékeztek a volt államfőről

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén is megemlékeztek szerdán Göncz Árpádról Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kezdeményezésére – tudatta a politikus irodája.

Az MSZP-s képviselő a plénumon arról beszélt, hogy Magyarország Európa egyik bölcsét, a magyar demokrácia egyik legnagyobb alakját gyászolja.

A közlemény tanúsága szerint kitért arra is, hogy “Göncz Árpád elnöksége óta nem volt hozzá hasonló, népszerű, a társadalom által rajongásig szeretett vezetője Magyarországnak”.

A szocialista EP-képviselő hangsúlyozta: a néhai elnök öröksége útmutatóul szolgál minden mai politikus számára. Ujhelyi István két idézetet osztott meg Göncz Árpádtól az EP plénumával; az egyik szerint a népszerűség titka, ha az ember nem igazodik mindig ennek a követelményeihez, a másik pedig az, amely szerint “a hatalomhoz való viszonyunk az, amin megméretünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan.”

Forrás: metropol