Elmarad a ma délutánra az Autonomy for Transylvania által meghirdetett kolozsvári tüntetés, melyen Erdély önrendelkezését népszerűsítették volna, mivel a városháza ellenzi a megmozdulást.
A szervezet szerint korábban azt az információt kapták a kolozsvári polgármesteri hivatal illetékesétől, hogy pozitívan bírálták el a tüntetés megtartására vonatkozó kérésüket, tegnap azonban hivatalos választ kaptak Emil Boc polgármester aláírásával, mely amiatt ellenzi a tüntetést, mert azon az „etnikai alapú autonómiát” népszerűsítenék, ami ellentétes Románia alkotmányával. 

Bár a szervezők nem értenek egyet a városháza döntésével, tiszteletben tartják azt, ellenben Fancsali Ernő főszervező Facebook-bejegyzésében azt írja, ő ott lesz, de senkit sem biztat arra, hogy vele tartson.

Tüntetés helyett autonomista csoportkép

Csoportkép lett csupán az autonomista tüntetés helyett. A transzilván autonomisták szerda délutánra hirdettek találkozót, Kolozsvárra. Bejelentési kötelezettségüknek eleget téve, jelezték a városházán az eseményt. Egy nappal a nagygyűlés előtt, a hivatal elutasító választ adott, ezért végül lefújták.

Mintegy húsz ember mégis ott volt a téren, zászlóikkal csoportképet készítettek. Az ügy előzménye, hogy júliusban a városháza nem engedélyezte olyan molinó kihelyezését a város határába, amelyen románul, magyarul és németül áll az Autonómiát Erdélynek! felirat. Fancsali Ernő, Erdély autonómiájáért küzdő civil aktivista (egyébként az EMNP kolozsvári elnöke) elmondta:
“Egy csoportképet készítettünk Mihály Vitéz szobra előtt. Több helyről jöttek, több városból, Nagyváradtól Medgyesig. Fontosnak tartottuk, hogy az erdélyi zászlókat felmutassuk, kibővítettük az idén, román zászlókat is felhúztunk, illetve e bánsági zászlót is fölemeltük.”
A szervezők november harmincadikára ismét tüntetést hirdetnek Kolozsvárra, amit akkor is meg kívánnak tartani, ha a városháza nem engedélyezi. A polgármesteri hivatalt, beperelik, mivel az eseményt csupán bejelenteni voltak kötelesek a szervezők, elvileg nem volt mit elutasítani. Egyébként a hivatalos válasz szóról szóra ugyanaz, amivel az Erdély autonómiáját népszerűsítő óriásplakátot utasították el néhány hónapja.