Takarítatlan, rozsdás berendezések, lejárt szavatosságú ételek a konyhán - több mint két mázsa romlott terméket foglalt le a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága az egyik Pest megyei közétkeztető cégnél.
A lefoglalt termékek egy része helyben, szabálytalanul lefagyasztott baromfihús, panírozott termék volt, a szakemberek emellett találtak lejárt szavatosságú óriáskiflit, réteslapot, különféle gulyáskrémeket, volt, amelyiknek már egy éve lejárt a minőségmegőrzési ideje. Az ezekből készült ételek mind a közétkeztetésbe, idősotthonokba, iskolákba, óvodákba kerülhettek volna.

Bár szerencsére sem a Nébih zöldszámára, sem máshová nem érkezett olyan bejelentés, hogy a bezárt konyha ételeitől bármiféle megbetegedést észleltek, az étel eredetű megbetegedésekre fokozottan érzékeny gyerekeknél, időseknél könnyen panaszokat okozhattak volna a nem kellően hőkezelt termékek.

A szakember szerint a konyha kapacitása túl nagy volt, és valószínűleg nem megfelelően rendelték meg az alapanyagokat, nem fogyott úgy az étel, ahogy várták. Ilyenkor kármentésként szokás lefagyasztani az ételt, erre van is jogszabályi lehetőség, de csak megfelelő körülmények között, szabályozottan. Jelöletlen, lejárt terméket pedig eleve tilos lefagyasztani.

A Nébih közleménye szerint a konyha helyiségeinek állapota sem felelt meg az előírásoknak. A falak csempehiányosak, az ajtók és a tárolószekrények sérültek, takaríthatatlanok voltak. A húselőkészítőben a mosogatóba a szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban a puszta földön tárolták az élelmiszereket, ami a Kosár magazin felvételein is jól látszik.

A lejárt és nem nyomon követhető élelmiszereket a Nébih megsemmisítette. A hatóság szerint várhatóan több százezer forint lesz a bírság.

forrás: Kosár/M1