Már né­hány szem dió is csök­kent­heti egy sor be­teg­ség koc­ká­za­tát, védi az agyat, az ere­ket és az emész­tő­rend­szer egész­sé­gét. Rág­csáld bát­ran, és él­vezd a ha­tá­sát!
Bár sokan szeretik nyár elején zölden eltéve, sőt a levele is gyógyerejű, valójában az őszi-téli szezonban került reflektorfénybe a dió, hiszen rögtön a betakarítás után indul a bejgli és a kalácsszezon. Ám most újabb nyomós érv szól a csonthéjas termés fogyasztása mellett!

Egy friss, egyébként amerikai tanulmány szerint a dió hatékonyan csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

A kutatásban használt diókivonat még azok állapotát is javította, akikről már tudott volt, hogy vastagbéldaganatban szenvednek. A dió hatóanyagai ugyanis rontották a rákos sejtek túlélési esélyeit.

A dió a belek egészségét is védi. Ha odabent felborul a hasznos baktériumokból álló bélflóra egyensúlya, az rontja az immunrendszer állapotát, és súlyos, akár krónikus betegségekhez is vezethet. Egy szintén amerikai kutatás szerint a dió képes helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Bár a vizsgálatokat egyelőre csak állatokon végezték el, könnyen lehet, hogy ez a finom csonthéjas termés az emberek egészségére is hasonlóképpen hat.

Patkányokon figyelték meg azt is, hogy a dióban levő tápanyagok, például a többszörösen telítetlen, egészséges zsírsavak, a folsav, a szelén, a magnézium és az antioxidáns hatású polifenolok védik az agy egészségét, és segítenek megelőzni az öregedés mentális hatásait.

Magas koleszterinszintű, menopauza után levő hölgyek esetében dokumentálták amerikai kutatók, hogy már napi mindössze 40 gramm dió elfogyasztása is jelentősen javította az ereik állapotát. A tudósok szerint mindez valószínűleg a dióban levő egészséges zsírsavaknak köszönhető.

Forrás: Ripost