Belga tudósok bejelentése szerint legalább három, még a tojásban vagy röviddel a kikelés után elpusztult dinoszaurusz csontvázát fedezték fel a mongóliai Góbi sivatagban, a "sárkánytemető" néven ismert térségben.
A tudósok a Saurolophus angustirostris dinoszauruszfaj három-négy tojásban lévő példányát, valamint két tojáshéjdarabot fedeztek fel a 70,6-65,5 millió évvel ezelőtti, a késő krétakorból származó dinoszauruszkövületekben gazdag térségben.

A Saurolophus angustirostris, más néven fejdíszes gyík nagy testű növényevő volt, hossza a tizenkét métert, súlya a két tonnát is elérte. Korábban számos, jó állapotban lévő csontvázát megtalálták.

Az apróságok haláluk pillanatában feltehetően egy folyó homokpadján lévő fészkükben tartózkodtak - vélik a Genti Egyetem és a belga Királyi Természettudományi Intézet őslénykutatói. Tanulmányuk a PLoS ONE tudományos folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

A Saurolophus-bébi koponyájának hossza mintegy 5 százaléka a legnagyobb ismert kifejlett példányokénak, amiből arra lehet következtetni, hogy az apróságok fejlődésük korai szakaszában voltak. Csontjaikon már megfigyelhetők a faj jellegzetességei, köztük a felfelé irányuló pofa, de még nem fejlődött ki a jellemző taréj és koponyájuk egyes részei még nem nőttek össze.

"A Saurolophus a szauropodák családjának egyetlen olyan dinoszaurusza, amelynek csak felnőtt korában fejlődött ki a taréja" - tette hozzá a kutató. Azt nem tudták megállapítani, hogy a három vagy négy egyed még a tojásban volt-e vagy röviddel a kikelés után pusztultak-e el. Tetemük részben bomlott állapotban volt már, amikor a nedves nyári időszakban a folyó üledéke betemette őket.

A maradványokkal együtt talált megkövült tojáshéjdarabok nagyon hasonlítanak a Saurolophus angustirostris korábban Mongóliában fellelt tojáshéjaihoz.

Forrás: MTI