A kormány "segély helyett munkát" programja hatékony - mondta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában.
Csökkennek a szegénységi kockázati számok, a kormány "segély helyett munkát" programja hatékony - mondta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Hallgassa meg az interjút: kattintson ide!

Czibere Károly a 180 percben a szegénység elleni küzdelem világnapjával kapcsolatban hangsúlyozta: a devizahitelesek mentése, a közmunkaprogram felfutása és a rezsicsökkentés is hozzájárult a javuló tendenciához. Hozzátette: a gazdaság folyamatosan fehéredik és a közmunkások a szociális ellátások mellett lehetőséget kapnak a munkavégzésre.

A kormány bízik abban, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) novemberi adatai is azt erősítik majd meg: Magyarországon tovább csökken a szegénység kockázata - mondta már az államtitkár az M1-en reggel. (A következő hónapban publikálandó jelentést a KSH az áprilisi adatfelvétel alapján készíti el.)

Czibere Károly a műsorban utalt a Tárki áprilisi elemzésére, amely szerint 2012/2013 tájékán trendforduló történt, és 2013-ról 2014-re 241 ezerrel csökkent azok a száma, akik ki vannak téve valamilyen szegénységi kockázatnak. A Tárki szerint a rezsicsökkentés, a devizahitelesek mentése és a közfoglalkoztatás kiterjesztése együttesen segítették ezt a folyamatot - tette hozzá.

Czibere Károly arról is beszélt, hogy a lakhatási szegénység az egyik legnehezebb és legsúlyosabb fajtája a szegénységnek, hiszen "a lakhatás biztonsága nélkül nincsen szociális biztonság".

forrás: Kossuth Rádió/180 perc