Politikai témájú térképeket felvonultató kiállítás nyílik a Propaganda az első világháborúban című tárlathoz kapcsolódva október 27-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).
Az intézmény közleménye szerint az első világháború centenáriumára emlékezve az OSZK Térképtára az 1914 és 1918 között zajló háborút különböző szemszögekből vizsgáló kiállítássorozatot indít, ennek első állomása a nagyközönség által szerdától látogatható térképtörténeti tárlat lesz.

Az I. világháború térképeken: Propaganda című kiállítás anyagában a korban népszerű karikatúra térképek, újságokban megjelent térképmellékletek, frontra küldött levelezőlapok és képeslapok ugyanúgy megtalálhatóak, mint a különféle politikai témájú plakátok és szórólapok is.

A bemutatott térképeket a háború alatt egyrészt az egyre növekvő számú és kiterjedésű frontvonalak ábrázolására, másrészt az ellenség kifigurázására vagy éppen a gazdasági hegemónia, a világbirodalmi törekvések érzékeltetésére is felhasználták - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kiállítás részeként láthatóak lesznek a Térképtár gyűjteményébe tartozó külföldi - brit, francia, német és amerikai - propaganda célú térképek is, amelyek segítségével megismerhető, milyen szlogeneket, allegóriákat, valós vagy kitalált történeteket használtak fel a szembenálló felek saját hátországuk és a semleges államok megnyerésére.

A közlemény példaként említi, hogy a britek által ekkoriban egyszerűen csak hunoknak titulált németek szívesen jelenítették meg a propagandában az angolokat mint erőszakosan gyarmatosító, a fél világot rabláncon tartó népet, az orosz medvét pedig gyakorta az osztrák és német vadászok elől menekülve ábrázolták.

Mint írják, a tárlat anyagában számos olyan, ebben az időszakban született - és a szemben álló felek által jelentősen eltúlzott - terv is megtekinthető lesz Európa újrafelosztásáról, amelyek új értelmet nyertek a háború végét lezáró békékkel.

Az I. világháború térképeken: Propaganda című kiállítás 2016. március 19-ig látható az Országos Széchényi Könyvtár hatodik emeletén.

Forrás: MTI