Éves szinten stagnáltak a fogyasztói árak, de a maginfláció az előző hónaphoz képest kissé erősebben növekedett októberben az euróövezetben.
Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által pénteken kiadott előzetes adatok szerint októberben nem változtak a fogyasztói árak éves szinten. A szeptemberi 0,1 százalékos csökkenés után elemzők is stagnálásra számítottak.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció októberben 1,0 százalékra emelkedett az előző havi 0,9 százalékos növekedés után.

Az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok ára 1,5 százalékkal emelkedett a szeptemberi 1,4 százalék után az euróövezetben. A szolgáltatások a szeptemberi 1,2 százalék után 1,3 százalékkal drágultak az év tizedik hónapjában. Az energiaárak viszont 8,7 százalékkal csökkentek az előző havi 8,9 százalékos visszaesés után.

Az, hogy az euróövezeti éves infláció októberben is alacsony szinten maradt, abba az irányba tolja az Európai Központi Bankot (EKB), hogy tovább lazítsa monetáris politikáját december ülésén, ha el akarja érni a 2 százalékos inflációs célt. Az EKB vezetői az utóbbi napokban is többször megismételték, hogy szükség esetén készek bármilyen eszközt bevetni az euróövezeti gazdaság fellendítésének és az infláció növelésének érdekében, beleértve a kamatok csökkentését és a mennyiségi enyhítési program paramétereinek megváltoztatását.

Az alacsony euróövezeti infláció trendje egybevág a más iparosodott országokra jellemző folyamatokkal, például az Egyesült Államokéval is, ahol az infláció szintén jócskán elmarad a szövetségi jegybak szerepét betöltő Fed által optimálisnak tartott két százaléktól.

Forrás: MTI