Fernando Alonso elárulta, minden várakozásukat felülmúlta új fejlesztésű Honda-motorjuk pénteki teljesítménye. Úgy tűnik, Wokingba ismét visszatért az optimizmus…
Fernando Alonso (Fotó: Price / XPB Images) Fernando Alonso (Fotó: Price / XPB Images)
A szuzukai mérgelődés után meglepően pozitív a hangulat a McLarennél. A Monaco óta legjobb időmérő edzését teljesítő Jenson Button szombaton elárulta, igencsak váratlanul érte, hogy a 13. helyen végzett, s kijelentette, igazi erőpályán ilyen jól még nem ment idén a McLarenje, mint most Szocsiban. A brit arról is beszélt, hogy csapata már javában 2016-ra készül, s ennek jegyében próbálgat bizonyos elemeket, beállításokat.

Fernando Alonso mindeközben pénteken pályára vitte a Honda legújabb fejlesztésű erőforrását, melyhez a japánok a megmaradt négy módosító pontjukat is fölhasználták – szintén már a jövő évi fejlesztési irány mentén. A hírek szerint az égésteret, valamint a kipufogórendszert módosították – s a kétszeres bajnok ugyancsak meglepetésről beszélt: szerinte az új hajtóegység jobban teljesített, mint azt előre várták. „Valójában minden várakozásunkat felülmúlták az adatok – a próbapados méréseket is. Minden a terv szerint működött, és fejlődtünk. Azért vetettük be itt ezt a motort, mert a pálya karakterisztikája nem fekszik a csomagunknak, aztán majd az Egyesült Államokban már élesben is használjuk” – magyarázta Alonso az Autosportnak.

Amerikában egyébként a jobb összehasonlítás miatt csak ő versenyez ezzel az új motorral, Button autójában még a korábbi változat dübörög majd. Arai Jaszuhisza, a Honda sportigazgatója szintén elégedett mérnökei munkájával, ugyanakkor hozzátette, a fő gyengeségükre, azaz az ERS alacsony teljesítményére még ez sem jelentett megoldást. „Ezen a pályán maga a motorunk a várt fejlődést hozta. De a teljesítmény egészét, az elektromotor energiáját tekintve még mindig gyengének számít” – ismerte el.

Ennek megoldására csak a tél folyamán keríthetnek sort a mérnökök – a hírek szerint a mostaninál nagyobb kompresszorral. Az mindenesetre biztató hír számukra, hogy a változtatások előkészítése a jelek szerint jól halad. És azért az is árulkodó, hogy a Japánban még elkeseredettnek tűnt két bajnok a 2016-os program és tervek áttanulmányozása után sokkal pozitívabb hangulatra váltott.

forrás: Autosport