Immár negyedszer rendezik meg Pozsonyban a Tatra Summit nevet viselő nemzetközi fórumot, melynek középpontjában az európai politika ésa  befektetések állnak - a fórum idei programját pozsonyi sajtóértekezletükön ismertették a rendezvény szervezői hétfőn.
A Tatra Summit fórumot - amelyre november 4. és 6. között kerül sor a pozsonyi River Park szállóban - a pozsonyi központú Közép-európai Stratégiai Tanács (SSR) részeként működő Európai Ügyek Központja (CpEZ) szervezi, az ugyancsak pozsonyi helyszínű Globsec biztonságpolitikai fórum mintája alapján. 

"Míg a Globsecet a müncheni biztonsági konferenciához szokták hasonlítani, a Tatra Summit fórumot tavaly annak néhány résztvevője afféle közép-európai Davosként említette" - jegyezte meg Róbert Vass, az SSR alelnöke a rendezvény programbemutatóján. Hozzátette: a találkozó nyitófóruma kíván lenni Szlovákia, 2016 második félévében kezdődő, EU elnökségéről folytatott eszmecserének is.

A Tatra Summit idei  rendezvényének két pillére van, az egyik a politikai rész,  melynek vezető témái az Európát érintő  legfontosabb kérdések, a második pedig egy befektetői fórum, amelyen az európai gazdaság fellendítésének kérdései kerülnek majd terítékre. A fórum vezető témái közül a szervezők hatot emeltek ki, ezek az Európai Unió, valamint az euróövezet jövője, Szlovákia EU elnöksége, az energetikai unió projektje, Nagy Britannia uniós tagsága, valamint egy a kontinenst érintő befektetői terv.

A fórumon való részvételét a szervezők tájékoztatása szerint eddig több mint negyven magas rangú nemzetközi vendég jelezte vissza, köztük miniszterek is. A fórumra Magyarországról Varga Mihály érkezik, a nemzetgazdasági miniszter az eurózóna jövőjéről folytatott panelbeszélgetésen vesz részt csütörtökön, egyebek mellett Peter Kazimír szlovák és Andrej Babis pénzügyminiszterek társaságában.

Forrás: MTI