A Jobbik három pillérből álló otthonteremtési program bevezetését sürgeti.
Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: első körben államilag támogatott otthonteremtési és bérlakásépítési programra van szükség, ami növeli a lakáskínálatot, a piaci ár feléért-harmadáért lehetővé tenné a bérleti jogviszonyt és lökést adna az építőiparnak.

A jobbikos politikus második lépésként az üres lakásállomány feltérképezéséről beszélt, jelezve, hogy több 100 ezer állami, önkormányzati vagy magánlakás áll üresen, s ezek közül több 10 ezer bevonható lenne.

A párt harmadik javaslata az új lakások építésének és a felújításhoz szükséges anyagok beszerzésének áfájára vonatkozik, azt 27-ről 5 százalékra csökkentenék, ami Z. Kárpát Dániel szerint lehetővé tenné, hogy ne csak a belvárosokban - 300 ezer forintos négyzetméterár felett - érje meg építeni.

A Jobbik alelnöke felháborítónak minősítette, hogy 155-160 ezer forintos nettó átlagkereset mellett rezsi nélkül 110-150 ezer forintos albérletárak vannak a fővárosban és vidéki nagyvárosokban, s a kormány nem avatkozik be.

Értékelése szerint a bérlakásépítésekbe fektetett minden forint 3-4-et pörget vissza a költségvetésbe 1-2 kormányzati ciklus alatt, ugyanakkor a kormány a probléma létezését sem ismeri fel, válaszaiban pedig a Nemzeti Eszközkezelőre és az árfolyamgátra hivatkozik.

Z. Kárpát Dániel azt kérte, a kormány érdemben tárgyalja meg a jobbikos javaslatokat.

Forrás: MTI