Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., mint a Kooperáció+ kiemelt projekt megvalósítója, és mint a szociális szövetkezetek fejlesztésén, népszerűsítésén, fenntarthatóságán dolgozó szervezet, célul tűzte ki, hogy 2015. évben elismerésben részesítse azokat a társadalmi vállalkozásokat, amelyek tevékenységük, eddig elért eredményeik révén jó példaként szolgálhatnak a jövő nemzedékének. Ennek érdekében került meghirdetésre a Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázat 2015. augusztus 4-én.
A Hozzáadott Helyi Érték Díj küldetése, hogy jogi formától függetlenül elismerje azokat a társadalmi vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal sikerrel vesznek részt a helyi közösség szükségleteinek kielégítésében, a munkanélküliség felszámolásában, továbbá a vállalkozói és a szociális értékek innovatív alkalmazásával segítik elő a közösség fejlesztését.

Dr. Csáky Gyopárka, a TÁMOP 2.4.3 E/1, KoopeRáció+ kiemelt projekt vezetője, az OFA nKft főosztályvezetője a Díj kapcsán fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy azokat a társadalmi vállalkozásokat kívánták kiemelni és megkülönböztetett piaci szereplővé tenni ezáltal, amelyek minőséget kínálnak vevőiknek és biztonságot adnak tagjaiknak.

„A Hozzáadott Helyi Érték Díj célja többek között az, hogy bemutassa a sikeresen működő társadalmi vállalkozásokat, a jó gyakorlatok demonstrálásával ösztönözze a társadalmi vállalkozások fejlődését, mindemellett pedig kifejezze a társadalom elismerését mindazoknak, akik a munka és jövedelem mellé a sorsformálás élményét is biztosítják tagjaiknak, dolgozóiknak és környezetüknek.” – mondta el dr. Csáky Gyopárka.

A Hozzáadott Helyi Érték Díjra három kategóriában – Legjobb terméket előállító társadalmi vállalkozás, Legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozás, Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás – lehetett pályázatot benyújtani 2015. szeptember 2-ig az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. számára.

A pályázaton részt vevő szervezetek a benyújtást követően megszervezett mustrákon mutathatták be termékeiket, szolgáltatásaikat, vállalkozásukat. Az egyes kategóriák díjazott társadalmi vállalkozásai a benyújtott pályázati anyagok, valamint egy szakmai zsűri értékelése alapján kerültek kiválasztásra.

A kategória díjazottjai mellett a mustrák során, valamint a kiemelt projekt keretében működtetet Facebook oldalon keresztül is lehetőség nyílt a társadalmi vállalkozások termékeinek, szolgáltatásainak, valamint tevékenységének megismerésére és értékelésére. A legtöbb szavazatot kapott vállalkozások pedig közönségdíjban részesültek.

A díjak átadására 2015. október 7-én került sor ünnepélyes keretek között a Kooperáció+ kiemelt projekt záró konferenciáján.

A Hozzáadott Helyi Érték Díj pályázat nyertesei:

Mucsonyi Településüzemeltetési Nonprofit Kft. - Legjobb termék előállító társadalmi vállalkozás Borostyán Szociális Szövetkezet – Legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozás
Gyógynövények Völgye Szociális Szövetkezet – Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás
API-GAR Szociális Szövetkezet - a Facebookon lezajlott közönségszavazás nyertese