A Magyar Gasztronómiai Egyesület nemrég áruházakban kapható fűszerpaprikákat tesztelt, és megállapította, hogy a rossz minőségük miatt nem szabadna őket hungarikumnak nevezni. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 50 hungarikumot tart számon, és még nem fordult elő, hogy a minősége miatt valamitől elvették volna a minősítést. A kiemelkedő nemzeti értékek között szerepel az 50 hungarikumunk, a 76 „egyéb értékünkön” felül.
Nem csak termékek

Sokaknak a hungarikumokról először olyan termékek jutnak eszébe, mint a tokaji aszú, a törkölypálinka vagy a szegedi fűszerpaprika-örlemény. Pedig hungarikumok nemcsak termékek lehetnek, hanem akár tájak, műszaki megoldások, még életművek is. Akár a magyar gyógyvizek is hungarikumok lehetnek rövidesen: ennek érdekében együttműködési megállapodást kötött tegnap a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és a Magyar Fürdőszövetség.

Valódi érték legyen

A hungarikumokról szóló 2012-es törvény előtt a besorolás egyáltalán nem volt szabályozva, ezért nagyon sok hungarikumunk volt. A törvény megszületésekor csupán 12 értékünkről döntött úgy a Hungarikum Bizottság, hogy bekerül a Hungarikumok Gyűjteményébe. A szabályozással az volt a cél, hogy a cím „valóban értéket sugározzon”.

A hivatalos megfogalmazás szerint a hungarikum olyan „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye”.
Szamárlétra

A hungarikummá nyilvánítás többlépcsős folyamat. Az adott értéket legelőször a területileg hozzá köthető hazai vagy külhoni, települési vagy tájegységi értéktárba kell felvetetni, majd a megyei értéktárba is, végül nemzeti értékké nyilváníttatni. A területileg nem kötött nemzeti értékeket a minisztériumok ágazati értéktárában nyilvánítják nemzeti értékké, a külhoni szervezetek pedig a külhoni nemzetrész értéktárába javasolhatják az érték felvételét.

A már felvett nemzeti értéket ezután még kiemelkedő nemzeti értékké kell nyilváníttatni, és a Hungarikum Bizottsághoz kell javaslatot benyújtani a Magyar Értéktárba való felvételéhez. Ahhoz, hogy a Hungarikumok Gyűjteményébe is felvegyék a kiemelkedő nemzeti értéket, a Hungarikum Bizottsághoz újabb javaslatot kell benyújtani. A listát abban az esetben bővíti a Hungarikum Bizottság, ha valaki benyújtja a szükséges dokumentumokat, és a felterjesztés tárgya végigjárja a hungarikummá válás szintjeit. Tehát valami csak akkor válhat hungarikummá, ha már nemzeti érték, és kiemelkedő nemzeti értékként is bejegyezték.

Néhány különleges hungarikum

Kassai-féle lovasíjász módszer: 2014 óta hungarikum. Mint egyfajta harcművészetnek, a célja a test, a lélek és a szellem magasabb harmóniájának a megteremtése, amellett, hogy megőrizze őseink lovasíjász-hagyományát: a vágtató lóról a lovas gyors és pontos lövést tud leadni 180 fokos szögben előre, oldalra és hátrafelé.

Puskás Ferenc életműve: A legismertebb magyar futballista életműve tavaly februárban került  be a hungarikumok közé.

KÜRT adatmentés: Kürti János módszerével lehetett elsőként javítani a meghibásodott adattárolókat, és menteni róluk a különböző adatokat. A módszer szerint az adat-tároló hardverhibáját először teljesen pormentes térben kijavítják, hogy a menthető adatterület elérhető legyen, és ezt átmásolhassák egy új adathordozóra.

Forrás: metropol