Újabb jelentős menekülthullám érte el Macedóniát: az utóbbi 24 órában mintegy 10 ezer ember lépte át illegálisan az ország Görögország felőli határát.
Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, ez még nem számít rekordnak, szeptember elején volt olyan nap, hogy egy nap alatt 12 ezer migráns érkezett a nyugat-balkáni országba.

"Ez a hatalmas menekültáradat a következő napokban is folytatódni fog" - hangsúlyozta Ivo Kotevski macedón belügyi szóvivő. Az illetékes hozzátette, hogy a helyzet kezelésére minden elérhető rendőri egységet mozgósítottak. Az utóbbi időszakban naponta átlagosan 3-5 ezer migráns érkezett Macedóniába.

Az európai uniós tagállamok határellenőrzési ügynökségének (Frontex) legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. Az érkezők több mint fele a Törökországból induló, majd Görögországon, a Nyugat-Balkánon és Magyarországon keresztül vezető, úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adatai szerint - a líbiai partok felől érkezőkkel együtt - idén a 700 ezret is elérheti a Földközi-tenger térségén át Európába érkező menekültek száma, s várhatóan jövőre sem fog mérséklődni a menekültáradat.

Forrás: MTI