A Jobbik szerint alaptörvény-módosításra lenne szükség ahhoz, hogy megelőzzék a jogi vitákat a honvédség bevetésével kapcsolatban a tömeges bevándorlás kezelésében - mondta Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.
Vona Gábor azt mondta: bár a Jobbik nem támadná meg a honvédség bevetését az alkotmányra hivatkozva, baloldali pártok ezt megtennék, ezért gondolják úgy, hogy módosítani kellene az alaptörvényt is. Ezzel a parlament minimalizálná a jogi viták lehetőségét, tiszta helyzetet teremtene - érvelt.

Arra a kérdésre, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció által pénteken benyújtott javaslatcsomagot - amellyel a tömeges bevándorlást kezelnék - jelenlegi tartalmával megszavaznák-e, a pártelnök azt felelte: bízik benne, hogy a vitás kérdésekben találnak kompromisszumos megoldást a kormánnyal, és az megfontolja a Jobbik javaslatait.

Csütörtök-pénteki rendkívüli ülésén a parlament mások mellett a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció javaslatcsomagját tárgyalja, amellyel a tömeges bevándorlást kezelnék. A javaslatok között szerepel tranzitzónák felállítása a határon, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának bevezetése és a büntető törvénykönyv módosítása is.

Forrás: MTI