Emberfeletti munkát végeznek a magyar hatóságok emberei a déli határszakasz mentén. A hamis külföldi bírálatokkal szemben a nehézségek ellenére emberségesen bánnak a naponta érkező több ezer illegális bevándorlóval. A határkerítés gőzerővel épül, hétfőre kapu zárja el a migránsok fő közlekedési útvonalát, a Szeged–Szabadka-vasútvonal határmetszés pontját. A Keleti pályaudvaron normalizálódott a helyzet, tömegjelenetek a nickelsdorfi határátkelőnél tapasztalhatók. Az M1-es autópályát tegnap Ausztria felé lezárták, a vonatok is csak Hegyeshalomig közlekednek. Bevándorlók ezrei gyalogolnak át az utak mentén Ausztriába. Idén félmillióan jöhetnek.

Folyamatos a menekültek elszállítása a röszkei rendőrségi gyűjtőpontról. Pénteken 30-40 csuklós Ikarus busz állt készenlétben. Az illegális bevándorlókat egyből ezekre a járatokra terelték, a gyűjtőponton felépített sátraknál kevesen tartózkodtak. A frissen érkezőktől a rendőrök csak annyit kérdeztek,  melyik országból származnak, menekültügyi regisztráció itt nem történt.

Emberségesen bánnak a rendőrök a migránsokkal – jelentette ki Soltész Miklós, az Emmi államtitkára, miután ellátogatott a röszkei gyűjtőpontra. Kiemelte: hazugak és hamisak azok az állítások, amelyek szerint a magyar rendőrség munkatársai nem tisztességgel, becsülettel és felkészülten végzik a munkájukat. Szakértelemmel, hihetetlen erőfeszítéssel és óriási türelemmel dolgoznak az egyenruhások. Szerinte jó gyakorlat, hogy a rendőrség nőket is vezényelt Röszkére, akik képesek oldani a félelmet a gyermekekben és a nőkben. A készenléti rendőrök ugyanakkor túlterheltek. Tudósítóink beszámolói szerint vannak, akik már két napja nem aludtak, csak a váltással érkezik étel számukra, amit vagy van idejük megenni, vagy nincs. Akadt olyan egyenruhás, aki arról beszélt délután egykor, hogy előző este evett utoljára. A migránsoknak szánt ételből ők nem kaphatnak. Eközben a bevándorlók széthajigálják az élelmet, a csokoládét egy harapás után a szemétre dobják. A Készenléti Rendőrség egységei a többszöri kitörések és támadások ellenére sem vesztették el a fejüket, fizikai erőszakot nem alkalmaznak.

A határzárat Röszkén és végig a szerb határ mentén feszített tempóban építik. Péntek délelőtt már felkerült a pengehuzal a háromméteres oszlopok Szerbia felé hajló, úgynevezett hattyúnyakára is, illetve a drótháló az oszloptestekre. A Szeged–Szabadka-vasútvonal és a határ metszéspontjánál a MÁV szakemberei felmérték a területet, a vasúti kapu építését előkészítendő. Jelenleg a vasútvonal mentén áramlik Magyarország felé a migránsok soha nem látott tömege. Információk szerint ma megkezdik a vasút által a határkerítésen ütött rést elzáró kapu tartóoszlopainak a betonozását, ami hétfőn a helyére is kerül.

Annak ellenére, hogy folyamatosan érkeznek az illegális határátlépők, az elmúlt napok tömegjelenetei megszűntek a Keleti pályaudvaron. A migránsoknak az aluljáróban kell gyülekezniük, sorba állniuk, és fokozatosan, kisebb csoportokban engedik fel őket, hogy vonatra szálljanak. Tegnap is több ezer ember indult el vonattal Hegyeshalom felé. A Bécsbe és Münchenbe jutást nehezíti, hogy az osztrák szövetségi vasút, az ÖBB hétvégén sem indít Railjet-járatokat. A határig járó vonatok miatt csak gyalog tudnak átkelni Ausztriába a bevándorlók. Több kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál, ugyanis a gyalogló migránsok miatt biztonsági okokra hivatkozva Ausztria pénteken, reggel 7 óra körül lezárta a nickelsdorfi határátkelőt. Magyarország felé később újra megnyitották az átkelőt, de Ausztria felé továbbra is érvényben van a lezárás. Az osztrák autópálya-kezelő szerint az útzárat bizonytalan ideig fenntartják. A Bécs irányába vezető B10-es mellékutat már korábban lezárták. A további torlódások megelőzésére a magyar rendőrség is lezárta az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalát a személyautók elől a 165-ös kilométerszelvénynél, a személykocsikat a Pozsony felé futó M15-ös autóút felé terelték.

Csütörtökön tízezer ember torlódott fel az ausztriai Miklóshalmánál, tegnap is tömegek érkeztek oda Magyarország felől. A helység határában áldatlan állapotok uralkodnak. A bevándorlók az osztrák oldalon sem akarják kivárni az autóbuszokra való felszállást, tömegesen indulnak gyalog Ausztria belseje felé.

Közben Szijjártó Péter bejelentette: akár 400-500 ezer menekült is érkezhet Magyarországra az év végéig, ha hazánk nem erősíti meg déli határainak védelmét. Felháborítónak minősítette és visszautasította Sigmar Gabriel német alkancellár kijelentését, miszerint Magyarország a bevándorlókkal kapcsolatban nem tartja be a nemzetközi konvenciókat. A külgazdasági és külügyminiszter ezt a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyminisztereinek tegnapi prágai találkozója után mondta. Emlékeztetett: eddig mintegy 180 ezer bevándorló érkezett Magyarországra.

Tegnap este fél hétig 39 csoportban 1929 migránst, köztük 513 gyermeket tartóztattak fel a rendőrök Csongrád megye déli részén. Többségük szírnek vallotta magát.