Az elmúlt évadokhoz hasonlóan a Zeneakadémia saját rendezésű koncertjeinek műsorán a legjelentősebb nemzetközi és hazai sztárok jelenléte idén is épp oly fontos, mint tanárainak és hallgatóinak szereplése.
Mi kell egy jó évadkezdéshez egy zenei intézményben? Schubert-, Ravel- és Brahms-művek nemzetközi hírű zenészek által tolmácsolva – legalábbis ezt a választ sejteti a Zeneakadémia koncertközpontjának első szeptemberi koncertje, amelyen pénteken Vilde Frang, Nicolas Altstaedt és a Kelemen Kvartett zenéjét hallhatta a közönség.

A norvég Vilde Frang mindössze tízévesen lépett fel először zenekarral, nem sokkal később már Mariss Jansons hívta meg szólistának, majd Anne-Sophie Mutter partnereként hegedülte végig a fél világot Bach kettősversenyében.

Nicolas Altstaedt német–francia csellista ma már szintén a nemzetközi zenei élet aktív szereplője; annyira, hogy Gidon Kremer őt nevezte ki utódjául a Lockenhausi Kamarazene-fesztivál művészeti vezetői posztjára, sőt a következő évadtól ő veszi át a stafétabotot Fischer Ádámtól az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar élén is.

A Kelemen Kvartettet 2010-ben alapította a harminchat éves, Kossuth-díjas hegedűművész, Kelemen Barnabás. A megalakulás utáni évben a kvartett első helyen végzett a pekingi nemzetközi zenei versenyen, és még ugyanabban az esztendőben a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Verseny második helyezettként a közönségdíjat, valamint az egyik fődíjat is megkapta. A formációval azóta számos világhírű művész játszott együtt.

Az idei évad különösen nagy ünnep az intézmény történetében, ugyanis november 14-én lesz száznegyven éve, hogy Liszt Ferenc pesti lakásában, öt tanárral és harminckilenc diákkal elkezdődött az oktatás a Zeneakadémián Erkel Ferenc vezetésével. 2013 óta a Zeneakadémia kettős profilú intézményként működik, az egyetem és a koncertközpont egyaránt ünnepel ebben az évadban. Nagy hangsúlyt fektetnek a komolyzene népszerűsítésére. Ennek egyik hatékony módja a Liszt-kukacok akadémiája címmel rendszeresen meghirdetett kiscsoportos foglalkozás, amelyen az 1–4. osztályos általános iskolás gyerekek nemcsak a különféle zenei műfajokkal és formákkal ismerkednek meg, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Felépítették számukra legókockákból a méretarányos Zeneakadémiát (a homlokzatot és a nagytermet), és a gyerekek maguk tehetik a színpadra a legómuzsikusokból álló szimfonikus zenekart, vonósnégyest, fúvósötöst vagy bármely más, nekik tetsző formációt.

A felnőtt közönséget szeptember 22-én várják a Solti Terembe, ahol Művészetek ölelésében címmel napjaink egyik legizgalmasabb hazai hangszeres együttese, az Anima Musicae Kamarazenekar koncertezik. A formáció olyan zenei műhely, amely az európai szintű hangzásra és a magyar zenei hagyományokra épülve folyamatosan új kihívásokat keres. Hangversenyük tökéletesen illusztrálja az együttes sokszínűségét: a Dukay Barnabás és Vizeli Máté kortárs műveivel keretezett műsorban Bach, Mozart és Dohnányi egy-egy darabja is helyet kap. A koncert házigazdájaként Lackfi János költő is színpadra lép. Tovább fokozza a koncerttel kapcsolatos izgalmakat a Góbé zenekar közreműködése is, amely a „szászcsávási concerto” egyedülálló hangulatáért és energiáinak felszabadításáért felel majd.