Hogy a bevándorlás kérdése mennyire megosztja Európát, azt az a panelbeszélgetés is tanúsította, amelyet kedd este, a dél-lengyelországi Krynicában megrendezett 25. Gazdasági Fórum nyitónapján tartottak. Egyesek az európai országok közötti szolidaritásra szólítottak fel, mások az iszlám elterjedésének a veszélyére hívták fel a figyelmet, de abban mindenki egyetértett, hogy a jelenlegi európai uniós menekültpolitika nem működik.
Ferry Pausch, a bevándorlók egyenlő esélyeiért küzdő Német Integrációs Alapítvány ügyvezető igazgatója úgy vélte, felesleges a menekülés okait keresni, a szíriai konfliktus rendezésére összpontosítani, hiszen a menekültek már itt vannak Európában, védelmet kell nyújtani nekik, és ebben az ügyben az uniós tagállamok közötti szolidaritásra van szükség, hiszen Németország képtelen mindenkit befogadni. Mint mondta, Németországnak egyébként szüksége van a bevándorlókra, hiszen a társadalom elöregszik, nem születik elég gyerek. A német szakember felhívta a figyelmet arra, hogy különbséget kell tenni a valódi menekültek és a nyugat-balkáni országokból érkezők között, hiszen utóbbiak biztonságos országokban élnek.

Ruth Ferrero Turrión, a madridi Complutense Egyetem nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó professzora is arról beszélt, hogy a nemzetközi jogi egyezmények és a lisszaboni szerződés szolidaritási klauzulája alapján az európai uniós tagállamoknak kötelességük menedéket nyújtani a szíriai vagy iraki bevándorlóknak. Minden ország, amely EU-tag lett, vállalta ezt a kötelezettséget, hangsúlyozta a spanyol előadó. A szakértő szerint a dublini egyezmény – miszerint a menekülteknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unió területére – „halott”, az EU egyik legnagyobb vívmánya, a schengeni övezet pedig veszélybe került, hiszen több tagország is határai végleges lezárásával fenyegetőzik. Ruth Ferrero Turrión bírálta Angela Merkel német kancellárt (képünkön), amiért nem egyeztetett kollégáival, mielőtt bejelentették volna, hogy Németország befogad minden szíriai menekültet. A spanyol szakértő szerint a válsághoz hozzájárult az is, hogy kudarcot vallott az EU szomszédságpolitikája.

Jean-Yves Leconte, a francia szenátus szocialista tagja szégyennek nevezte, hogy miközben Törökország, Irán és Jordánia is több millió menekültet fogadott be, Európa még félmilliót sem hajlandó. „Meg kell érteni, hogy az irakiak és szíriaiak nem gazdasági bevándorlók, még csak nem is egyszerű menekültek, hanem népirtás elől menekülők” – fogalmazott a politikus, aki szerint az egyik alapvető problémát az okozza, hogy egyes országok, például Görögország és Olaszország nem tartják be a dublini egyezményt. Magyarország azonban betartja az európai szabályokat, ezért több tiszteletet és nagyobb szolidaritást érdemel, hiszen a tízmilliós ország nehezen fog tudni több bevándorlót befogadni, mint például Franciaország – mondta. Jean-Yves Leconte úgy véli, a dublini egyezmény helyett új menekültpolitikára van szükség, a schengeni övezet külső határait pedig meg kell erősíteni, a bejövőket és a távozókat is ellenőrizni kell, hogy a terroristák ellen megvédjük magunkat.

A radikális iszlamisták miatt fejtette ki aggodalmát Tomio Okamura cseh politikus is. A japán származású parlamenti képviselő, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt vezetője azt mondta, a történelem során már többször bebizonyosodott, hogy az iszlám és a demokrácia nem kompatibilis egymással, a bevándorlók ezért társadalmi feszültséget fognak gerjeszteni Európában. „Ha Németország menekülteket szeretne befogadni, szíve joga, de nem szólíthat fel erre másokat is. Csehország nem felelős Németország problémáiért” – hangsúlyozta Tomio Okamura. A politikus szerint a bevándorlókat nem tekinthetjük menekülteknek, hiszen abban a pillanatban gazdasági bevándorlókká váltak, amikor úgy döntöttek, hogy nem maradnak a biztonságos Törökországban, hanem továbbindulnak a leggazdagabb EU-tagállam, Németország irányába. A kvótarendszert nem kötelezhetik egyetlen EU-tagállamra sem, hiszen ha az uniós csatlakozáskor tudtuk volna, hogy szíriai és iraki bevándorlókat kell majd befogadni, a csehek elutasították volna a csatlakozást, mondta Tomio Okamura.