A cikkre biztos felkapja a fejét a nemzetáruló baloldali liberális média. De az a magyar emberek kívánsága, ha úgy tetszik joga, hogy megválasszák azt, hogy kikkel és milyen körülmények között akarnak együtt-élni. 
Májusban több cikk is megjelent arról, hogy török diplomaták helyet keresnek Budapesten egy mecset felépítéséhez. Az akkori hírek szerint a török állam építette volna az épületet, szóba került a X. kerületi Fehér út környéke, ami nem felelt meg a török félnek.

A Miniszterelnöki Hivatal a Magyar Időket most arról tájékoztatta, hogy a török és a magyar kormány között csak a Gül Baba türbéjének felújításáról született megállapodás. A történelmi emlékhely közösen finanszírozott rekonstrukciója jövőre készülhet el. Hozzátették: mecset építéséről a felek nem tárgyaltak.
A tavasszal felmerült mecsetépítés kapcsán megkerestük a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságát is, akik szerint a fővárosnak a kérdésben nincs sem engedélyezési, sem döntési kompetenciája.

A témának külön aktualitást ad, hogy a dúsgazdag öböl menti arab országok és Szaúd-Arábia továbbra sem hajlandó befogadni a szíriai migránsokat, ellenben a Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint Szaúd-Arábia kétszáz mecsetet építene Németországban a muszlim bevándorlóknak.