Terrorcselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki tegnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a kilenc útlevéllel rendelkező 39 éves Ahmed H. szír állampolgárt.
A férfi ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt folytattak eljárást, az újabb gyanúsítást ennek a nyomozásnak a keretében közölték vele. Emlékezetes, hogy migránsok egy csoportja múlt szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A köveket, fadarabokat, palackokat dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyúval szorította vissza.

A gyanú szerint a szír férfi a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, irányítani akarta a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ fogta el még szombaton. A hírszerzők adatai szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervként is felhasználják arra, hogy radikálisokat bizonyos célországokba juttassanak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja azokkal a migránsokkal szemben, akiket még csütörtökön leszállítottak a rendőrök a Somogy megyei zákányi vasútállomáson várakozó vonatról, illetve két, a Zala megyei Gelsén elfogott határsértővel szemben. A Zákányon elfogott illegális bevándorlók nem nyújtottak be menekültügyi eljárás iráni kérelmet, ezért a rendőrség idegenrendészeti őrizetbe vette, majd a kijelölt befogadóállomásokra szállította őket.

A magyarok elégedettek a rendőrökkel
A megkérdezettek túlnyomó többsége, csaknem nyolcvan százaléka pozitívan ítéli meg a magyar rendőrség teljesítményét a migránshelyzet kezelésében – derül ki a Nézőpont Intézet szeptember 19–24. között, ezer fő telefonos megkérdezésével zajlott reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján – amely a múlt héten a röszkei határnál történt atrocitás után készült – a válaszadók 38 százaléka teljes mértékben, 40 százaléka pedig inkább elégedett azzal, ahogy a rendőrség kezeli a bevándorlási helyzetet. Az elégedetlenek aránya összességében alacsony, 12 százalékos. Ezen belül a teljes mértékben elégedetlenek mindössze három százalékot tesznek ki. Az eredmények azt mutatják, hogy még a baloldali szimpatizánsok többsége – az MSZP-s tábor 65, a DK-s tábor 77 százaléka – is pozitívan nyilatkozott az egyenruhások munkájáról. Az elemzőintézet rámutatott: az illegális bevándorlás elutasítása, illetve a kormány bevándorlási politikájának pártszimpatizánsokon átívelő támogatottsága mellett így abban a tekintetben is nemzeti egység van, hogy a rendőrség jól teljesít a migránskérdés kezelésében.
Az ügy előzménye, hogy a Horvátországból a zöldhatáron át érkezett és a zákányi vasútállomáson már vonatra felszállított migránsok közül az ajtók lezárása után jó tíz perccel két 20-30 év körüli férfit a rendőrök leszállítottak, megbilincseltek és elvittek. Tegnap másik két férfit is bilincsben szállítottak le a vonatról az egyenruhások Gelsén, de velük kapcsolatban sem merült fel bűncselekmény gyanúja. Ők sem tudták igazolni magukat, ezért a rendőrség átadta őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, hogy folytassák le az idegenrendészeti eljárásokat. Korábban az M1 aktuális hírcsatorna úgy értesült, hogy a Gelsén előállítottak között vannak olyanok, akik részt vettek a horgosi zavargásban, és esetleg terrorcselekménnyel gyanúsíthatóak.

Több mint négyszáz illegális bevándorlót juttatott az Európai Unióba az az embercsempész-bűnszervezet, amelynek több tagját – köztük a magyarországi irányítót – egy hete fogták el Ausztriában, Szerbiában és hazánkban a három ország rendőrségének összehangolt akciójában – közölte az ORFK. A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet szerb, magyar és arab származású vezetői 2014 augusztusa és 2015 szeptembere között több mint 400 illegális migránst juttattak az unió területére. A Görögországból induló, Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül húzódó útvonalon a szír, afgán, szomáliai, eritreai és iraki állampolgárságú illegális migránsok szállításáért főként magyar és szerb állampolgárokat fizettek meg. A rendőrök emellett fegyvereket, kábítószert, valamint 84 millió forint értékű valutát foglaltak le, a gyanúsítottak bankszámláján pedig több mint 25 millió forint értékű devizát zároltak. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a több gyanúsított ellen bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt folytatott büntetőeljárásban gyanúsítottként hallgatta ki a magyar férfit.

Gyorsított eljárásban öt év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy szerb férfit, aki 17 migránst akart Mórahalom térségéből az osztrák–magyar határra szállítani. A bíróság társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a 36 éves vádlottat, és a szabadságvesztés mellett öt évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlott hétfőn érkezett Magyarországra, miután megbízóival megállapodott arról, hogy a más embercsempészek által a zöldhatáron átkísért migránsokat fejenként 600 euró ellenében a magyar–osztrák határ közelébe szállítja.