Fegyházbüntetést kért tegnap a vádlottakra az ügyész a Prisztás-gyilkosság megismételt elsőfokú eljárásában a Fővárosi Törvényszéken. Az MTI tudósítása szerint perbeszédében az ügyész azt mondta: a bizonyítékok alapján kétségkívül megállapítható, hogy Portik Tamás elsőrendű vádlott volt a felbujtója és a másodrendű vádlott, H. István volt a tettese a Prisztás József sérelmére elkövetett emberölésnek.
A harmadrendű vádlott, F. Ferenc bűnsegéd volt. Az ügyész felbujtóként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének elkövetése miatt kérte a legsúlyosabb fokú szabadságvesztés kiszabását Portik Tamásra. A per pénteken a védőbeszédekkel folytatódik.

A Fővárosi Törvényszék tavaly februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében 11 év fegyházra ítélte Portik Tamást Prisztás Józsefnek, a budapesti éjszakai élet másik, akkoriban meghatározó alakjának az 1996-os kivégzése ügyé­ben. A vád szerint Portik és Prisztás elszámolási vitába keveredett egymással, és ez vezetett a gyilkossághoz. A másodrendű vádlott, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztás Józsefet, 10 évet kapott. A harmadrendű vádlottat, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették.

Az ügy fellebbezés nyomán került a Fővárosi Ítélőtáblához, ahol tavaly októberben hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasították a törvényszéket, mert egy jogegységi határozat szerint ha valaki két vagy több emberölést követ el, akkor az, függetlenül az időponttól és az elhatározástól, több ember sérelmére elkövetett emberölésnek minősül, és ezeket a cselekményeket együtt kell elbírálni. Márpedig Portik Tamás ellen szep­temberben vádat emeltek az Aranykéz utcai robbantás ügyében, felbujtóként, előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés miatt.

Az eljárással azóta egyesítették az úgynevezett Cinóber-ügy vádiratát is, amelyben Portik Tamás ugyancsak felbujtóként szerepel.

Forrás: MTI