Horvátországba szerda reggeltől péntek 19 óráig 17 ezer illegális bevándorló érkezett, és több mint ötezer hagyta el az országot - tudatta a horvát közszolgálati televízió szombaton.
Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók.

A kelet-szlavóniai Tovarnikban pénteken még több mint nyolcezer migráns tartózkodott, és további ezrek várják, hogy átléphessenek a még csütörtök éjszaka lezárt kiskőszegi-bezdáni határátkelőn, amelynek kiskőszegi horvát oldalát rendőrségi kordonokkal védik, és a híd közepén állítottak sátrakat a bevándorlók.

Azokat a migránsokat, akik illegálisan lépik át az országhatárt, a horvát hatóságok regisztráció nélkül, szervezetten, autóbusszal szállítják a magyar határra, ahol a magyar hatóságok átveszik őket.

A menedékkérők azután indultak el Magyarország felé, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra.

Az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átértnek a "B-tervre" és a magyar határhoz irányítják az menekülteket – mondta.

Forrás: MTI