Hatalmas tömeg lépheti ma át az osztrák-magyar határt Hegyeshalomnál, a migránsok száma elérheti a tizenhatezret is. Szerbia felől közben folyamatosan érkezik Magyarországra az újabb hullám.
9:10 Kovács Zoltán: meg kell értenünk Németországot hiszen mi is arról beszélünk, hogy ellenőrizetlenül, mindenféle rend, rendezettség nélkül képtelenség az illegális migránsokkal bánni. Képtelenség eldönteni, ki az, aki rászorult, menekülő és menedékjogra jogosult és ki az, aki gazdasági migráns. Látható, hogy egyetlen európai ország sem fogja ezt huzamosabb ideig eltűrni – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 Ma reggel című műsorában.

8:24 – Országszerte 13 162 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 3023, szombaton 4330, vasárnap 5809 volt az elfogottak száma. 28 gyanúsított ellen embercsempészés, hét esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogták el – közölte a megyei főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, vasárnap – minden eddiginél több – 5683 embert, köztük 931 gyermeket tartóztattak föl. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértők ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

7:47 – A Deutsche Bahn német vasúttársaság hétfőn reggel újraindította a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között, miután az előző délután a cég a menekültválság miatt szüneteltetni kényszerült azt.  Hét óra után ismét megindultak a vonatok a két ország között, azonban a Salzburg és München közti vonalon továbbra sem közlekednek szerelvények. Ez utóbbi vonalon utazott Németországba a Magyarország felől érkező migránsok döntő többsége.
7:00 – Ezerötszázan indultak el gyalog Hegyeshalomról Ausztria – egészen pontosan Nickelsdorf – irányába, miután megérkezett a határmenti településre a ma reggeli első vonat a Keleti pályaudvarról. A migránsok annak ellenére indultak a szomszédos országba, hogy onnan már nem biztos, hogy tovább tudnak menni Németországba. Az apró osztrák településre a várakozások szerint akár 16 ezren is érkezhetnek a mai nap folyamán. Az osztrákok állítják: felkészültek a tömeg fogadására, akiket buszokkal szállítanak majd tovább. A Keleti pályaudvaron közben ismét tömegek várakoznak.

Kurz: Ausztriának is vissza kellene állítania a határellenőrzést

Ausztriának Németországhoz kell igazodnia, és vissza kellene állítania a határellenőrzést az osztrák külügyminiszter szerint, hogy elkerüljék, hogy a menekültválság “szörnyű következményekkel” járjon. “Ellenkező esetben néhány nap alatt totálisan túlterheltté válhat az ország” – vélekedett Sebastian Kurz az ORF osztrák közszolgálati televízió vasárnap késő esti adásában. A néppárti (ÖVP) politikus úgy fogalmazott, Ausztria “az utolsó vonzó ország” a menekültek számára Németország előtt.

Werner Faymann kancellár, a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata miniszterelnöke előzőleg elutasította a határellenőrzés szigorítását. A külügyminiszter szerint a Németország által vasárnap délután bejelentett intézkedés a határellenőrzés visszaállításáról azt eredményezi, hogy rövid időn belül több tízezer menekült ragad Ausztriában, ahelyett, hogy csak átutaznának az országon. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint csak vasárnap 15 ezer migráns érkezett Nickelsdorfba, az osztrák-magyar határ osztrák oldalára. Az éjszaka folyamán további ötezerre számítottak. Ausztria nem birkózik meg egyedül ezzel az áradattal – vélekedett Sebastian Kurz. A politikus hozzátette, a válság közepette nincs helye a naivitásnak.

Azt is mondta, nemcsak háborús menekültek keltek útra, hanem olyanok is, akik csak állítják magukról, hogy szíriaiak, és valójában Pakisztánból, Algériából vagy Palesztinából jönnek. Az Ausztria és Németország között hétfő reggelig biztosan szünetelő vasúti közlekedésről megjegyezte: “Megérkeztünk az európai kőkorszakba”.

Éjszaka ismét több ezren lépték át a magyar-szerb zöldhatárt. Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt. Röszkére jelenleg is folyamatosan, kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a bevándorlók.