A Fidesz szerint nyugdíjcsökkentést okozna a szocialisták és a Jobbik ötlete a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról.
Az Alkotmánybíróság keddi döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak - nőkhöz hasonlóan - 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást. A Jobbik kedden úgy reagált, nem mond le arról a céljáról, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek negyven év munkaviszony után. Az MSZP-s Gúr Nándor szerdán jelezte, a későbbiekben is támogatni fognak minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az esélyegyenlőséget.

A Fidesz ezekre reagáló közleményében felháborítónak nevezte, hogy az MSZP és a Jobbik közösen kampányol az aktív, munkaképes férfiak korai nyugdíjazásáért, miközben a nők negyven év munka utáni kedvezményes nyugdíjazását egyikük sem szavazta meg.

A szélsőjobboldal és a szocialisták közös ötletelése veszélybe sodorná az egész nyugdíjrendszert, és olyan mértékű kiadásokat okozna, amely általános nyugdíjcsökkentést eredményezne, vagyis mind a mostani, mind a leendő nyugdíjasok nyugdíja csökkenne - mutattak rá.

A Fidesz tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, és ahogyan azt az alaptörvényben is rögzítettük: továbbra is a nők, az édesanyák pozitív megkülönböztetését, fokozott védelmét tartjuk elsőrendűnek a nyugdíjazásban is - írta a nagyobbik kormánypárt.