Az ORFK kiemelt kockázatúvá minősítette a pénteki magyar-román focimeccset, és fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban, valamint az érintett megyékben. Egy rasszizmus elleni szervezetet képviselő rejtett ellenőrök is lesznek a helyszínen, az ultrák azonban a Népligetben, egy kivetítőn nézik végig a meccset.
A péntek esti Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtezőre mindenki fokozottan készül: Bernd Storck, a magyarok szövetségi kapitánya ezen a mérkőzésen debütál, míg román kollégája, Anghel Iordănescu csapata a csoport első helyének megőrzéséért fog küzdeni. (A Stockról készült HVG-portrét a lap e heti számában olvashatja.)

Bár a mérkőzésre 20 óra alatt minden jegy elkelt, a magyar ultrák a jelenlegi jegyeladási rendszer ellen tiltakozva nem a Groupama Arénában, hanem a stadionhoz közel eső Népligetben gyűlnek össze, hogy kivetítőn nézzék meg az összecsapást. A Carpathian Brigade nevű szurkolói csoport által meghirdetett meccsnézés előtt ún. nemzeti rock-együttesek lépnek fel a Planetárium előtt.

A népligeti rendezvényen való részvételre bíztatja a szurkolókat a menekültek ellen uszító posztjáért a Facebookról törölt Ultras Liberi csoport is, akik most az üzenték tagjaiknak: "Felmerült több helyen is a médiában, hogy a mérkőzés előtt-után a szurkolók migránsokra fognak “vadászni”, átvonulnak majd a Keleti pályaudvarhoz stb. A különböző táborok közti egyeztetés során az a döntés született, hogy egyelőre semmilyen vadászat, semmilyen migráns ellenes vonulás, megmozdulás nem lesz.”.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint "a rendőri biztosítás nemcsak a stadionra és környékére, hanem a szurkolók érkezési és indulási útvonalára is kiterjed. A Készenléti Rendőrség parancsnoka fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban és több megyében. Ennek célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése".


A fokozott ellenőrzés Budapest mellett Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes közigazgatási területére kiterjed. A fokozott személy- és gépjármű-ellenőrzés csütörtök reggel 6 órától szombat délig tartanak, annak keretében a rendőrök embereket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

Az ORFK mellett az UEFA is kiemelt kockázatúvá minősítette a mérkőzést, ennek értelmében a mérkőzésellenőr és játékvezető-ellenőr mellett egy biztonsági ellenőrt is küld Budapestre, aki a stadion körül zajló eseményeket kíséri majd figyelemmel. Két úgynevezett helyszíni menedzsert is küldenek, akik a mérkőzés körüli teendőkben, szervezésben segédkeznek. Az ő feladatuk, hogy a mérkőzéshez tartozó körítés, például a kivonulás vagy a zászlók kihelyezése - az előírásoknak megfelelő legyen.
Érkeznek továbbá rejtett ellenőrök is, akik a FARE nevű, rasszizmus elleni nemzetközi szervezetet képviselik majd, az ő jelentésüket az UEFA is figyelembe veszi. Ezek az ellenőrök olyanok közül kerülnek ki, akik tökéletesen beszélik az adott nyelvet, és általában az ultrák között szurkolják végig a mérkőzéseket.

Összesen 21 500 szurkolót várnak a mérkőzésre, ebből 1100 a román drukkerek száma. A MÁV tájékoztatása szerint különvonatot nem indítanak a román szurkolók, értesüléseik szerint főként különbuszokkal és autókkal jönnek. A budapesti román nagykövetség útmutatójában az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszát ajánlják az érkezőknek, és kiemelik, hogy a magyar rendőrség mindkét autópálya mentén biztosít parkolóhelyeket. Arra is felhívják a figyelmet, hogy tartsák be a szabályokat, mert nagyon drágák a büntetések.

Csütörtök estétől szombat hajnalig ideiglenes forgalomkorlátozás is életbe lép a nyolcadik és a kilencedik kerületben, erről bővebben itt tájékozódhat.