Az LMP szerint a kormány nincs a helyén, fogalma nincs arról, hogyan kezelje a menekültek miatt kialakult krízishelyzetet. Az ellenzéki párt nem támogatja a kormányoldal tömeges bevándorlásra reflektáló törvényjavaslatait, azok egyes pontjait alkotmány-ellenesnek tartja, az előterjesztések gyors elfogadásához szükséges házszabálytól való eltérésre sem szavaz igennel.
Schiffer András, az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján idézte a kormányfő azon nyilatkozatát, amely szerint augusztus 31-ig megépül a határzár és hatodára, hetedére csökkenhet az illegális bevándorlók száma, majd kiemelte: nem lehet szembeállítani humanitárius és biztonsági szempontokat.

Globális krízis részesei vagyunk, és ennek kezelésénél a humanitárius eszközök mellett biztosítani kell a magyar emberek biztonságát is - hangoztatta Schiffer András.

Szerinte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azzal biztosan nem fogja megállítani az unió iszlamizációját, hogy "embertelen körülmények között tart" tömegével ideérkezőket a Keleti pályaudvaron.   

Az látszik, hogy a kormány és a "Habony-művek egyszerű kommunikációs termékként kezelik a bevándorlást" - mondta, utalva a februári többpárti egyeztetésre és a tavasszal elindult a plakátkampányra. Az LMP-s politikus szerint a kabinetnek pontosan tudnia kellett, mi fog következni, ennek ellenére ma az látszik, hogy a kormánynak nincs terve, sebtében hívnak össze parlamenti ülést.

Schiffer András szerint megmagyarázhatatlan, hogy a migrációs nyomás ellenére a már tavasszal benyújtott 2016-os költségvetésben nemhogy növelnék a menekültügyi rendszer forrásait, de még csökkenni is fognak a források. Az ideiglenes menekülttáborok kijelölésénél is a konfliktuskeresés és a politikai haszon "kimaxolása" vezette egyedül Orbán Viktort - értékelt. 

Schiffer András a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetet értékelve azt mondta, a kormánynak el kell döntenie: vagy tovább engedi a menekülteket vagy tisztességesen ellátja őket, közbenső megoldás nincs. 

Hozzátette: a benyújtott javaslatokról konzultáltak alkotmányjogi, katonai, külpolitikai szakértőkkel és a terepen dolgozó civil szervezetekkel. 

Ezek az előterjesztések a válságot sem megoldani, sem kezelni nem fogják, a kormány a felelősséget próbálja teríteni a parlamenti ellenzékre - összegezte az LMP álláspontját. Hozzáfűzte: ha bárki azt gondolja, hogy az ideérkező szír, afgán, afrikai bevándorlókkal kapcsolatban a büntetőjogi szabályok azonnali szigorítása megoldja a helyzetet, annak "vagy elmentek otthonról", vagy hiányzik a lelkiismerete.

Schiffer András szóvá tette, hogy nem készült hatástanulmány, nem tudni, ki mondja meg, hová teszik ezeket az embereket, ha elítélik őket. A kitoloncolásukhoz Szerbia részéről szintén nincsenek meg a feltételek - jegyezte meg.

Közölte: önmagában a tranzitzónát nem tartják ördögtől valónak, a honvédséget humanitárius, logisztikai feladatokra az LMP szerint fel lehet kérni és egyetértenek az embercsempészet büntetési tételének növelésével.

A határozati javaslatról - amelyben az Európai Unió vezetőinek üzenne a parlament az illegális bevándorlással kapcsolatban - kiemelte: nekik is vannak kritikai észrevételeik az unió bevándorláspolitikájával összefüggésben, de "a jóemberek összekeverik a Fidesz pártkongresszusát a magyar Országgyűléssel". 

Az LMP képviselői a szavazáskor nem nyomnak majd gombot, és frakciója a házszabálytól való eltérést sem támogatja - rögzítette Schiffer András, kiemelve: álláspontjuk szerint a szükségállapotra vonatkozó pont és a honvédség rendészeti bevetése alaptörvény-ellenes. 

Az LMP javaslatait ismertető Gertsmár Ferenc rendészeti szakszóvivő közölte: uniós problémát uniós forrásból kell megoldani. Emellett új menekülttáborokra van szükség, fontos, hogy ne jelöljenek ki önkényesen táborokat. Kapacitásbővítésre van szükség és plusz forrásokra a bevándorlási és állampolgársági hivatalnak, támogassák a civileket is, ha már a kormány helyett végzik el a munkát - sorolta, és kitért arra, hogy transzferjáratok kellenek a regisztrált és a továbbengedhető menekülteknek.

Forrás: MTI