A Fidesz, a KDNP és a Jobbik igen, a DK és az MSZP nem szavazataival az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága szerdán támogatta azt a javaslatot, amely szerint a honvédség új, határőrizeti feladatokat kaphat a jövőben a migrációs válság kezelése érdekében.
Az előterjesztést múlt pénteken kormánypárti képviselők nyújtották be az Országgyűlésnek az egyes törvények Magyarország államhatárának hatékonyabb védelmével és a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő törvénymódosítás alapján. A javaslatot ekkor csak megtárgyalta a Ház, a zárószavazását később tartják.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke az ülésen arról beszélt, hogy az előterjesztés eredményeként fegyveres katonák rohangálhatnak majd az országban olyan parancsokat teljesítve, melyekről hónapok múlva derülhet ki, hogy alkotmányellenesek. Az ellenzéki képviselő szerint épkézláb európai megoldás esetén, megfelelő egyeztetés után pártja az alaptörvény módosításához is támogatást adhat. A DK-s Vadai Ágnes azt hangoztatta, hogy szerinte a javaslat alkotmányos bizonytalanságba sodorja a honvédséget, ezért azt vissza kell vonni.

Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke a katonák fegyverhasználati jogosultsága kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy még a közlekedési rendőrök is fegyverrel végzik munkájukat, de senki nem feltételezi, hogy ok nélkül lövöldözni fognak, amikor egy autót megállítanak vagy szidalmazzák őket. Szerinte amit a katonák esetleges fegyverhasználatával kapcsolatban az ellenzék állít, csupán kommunikációs csűrés-csavarás, fantazmagória. Kósa rámutatott: a bevándorlók magukról állítanak ki bizonyítványt, amikor az országba belépésükkel máris jogellenes magatartást tanúsítanak azzal, hogy nem a legális utat választják. A bevándorlók egyes számítások szerint 3 ezer és 10 ezer euró közötti összeget fizetnek embercsempészeknek arra, hogy eljussanak idáig, ami többszöröse annak, mintha egyszerűen repülőgépre szállnának – jegyezte meg.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő jelezte, hogy bár az alaptörvény félmondatos módosításával sok jogi hercehurcát lehetett volna megelőzni, de pártja támogatja a törvényjavaslatot. Mint mondta: nem feltételezik, hogy a Magyar Honvédség magyar állampolgárok sérelmére kívánna fellépni és a jelenlegi helyzetben szükség van a katonaság segítségére. A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai ugyanakkor egyhangúlag támogatták azt a módosító javaslatot, amely a magánlakásba való behatolásra vonatkozó rendőri felhatalmazást mellőzi.

Az ülés utáni sajtótájékoztatóján Kósa Lajos kijelentette: alkotmányos és szükséges a honvédség alkalmazása a jelenlegi migrációs szükséghelyzetben. Mint mondta, a jelenlegi helyzetben nyilvánvalóan szükség van a honvédség segítségére, ám ezt a szocialisták és a liberális „törpepártok” ellenzik, vízióikkal ellentétben pedig nem fognak katonák bevándorlókra lövöldözni a határon.