Kedvezően javított GDP-adatokat kapott ajándékul kabinetirodájától Abe Sinzó japán miniszterelnök abból az alkalomból, hogy kedden második terminusra is őt választotta elnökül a kormányzó Liberális Demokrata Párt, ami a kormányfői poszt automatikus meghosszabbítását is jelenti. Abe a voksolás előtt ígéretet tett, hogy megválasztása esetén továbbra is a gazdaság talpra állítását tekinti majd elsődleges feladatának.
A felfelé módosított adatok szerint Japán bruttó hazai terméke nem a korábban előre jelzett 1,6, hanem csak 1,2 százalékkal zsugorodott az idei második negyedévben. Elemzők az első hivatalos becslésnél is nagyobb, 1,8 százalékos visszaesést vártak korrigált adataik szerint. Közgazdászok ugyanakkor nem számítanak arra, hogy a harmadik negyedévben bármilyen fellendülés is bekövetkezik, mivel júliusban váratlanul visszaesett az ipari termelés, s a kínai gazdaság megtorpanása rontja az exportesélyeket is. Amiatt is gyűlnek a felhők, hogy a tőkeberuházások 0,9 százalékkal maradtak el az április–júniusi időszakban a megelőző negyedévtől, s ez bizony több, mint az előzetesen kalkulált 0,1 százalékos esés.

A tőkekiadások csökkenését kompenzálta viszont az árukészletek vártnál nagyobb mérvű növekedése. Japán gazdaságpolitikusok abban is bíznak, hogy a vállalatok a gyenge jen és az alacsony energiaárak miatt megnőtt nyereségüket béremelésre és beruházásra fordítják, ami végső soron növelheti a fogyasztást.

Nem annyira optimista a Capital Economics Japán-szakértője, aki szerint a japán jegybank hiába tartja átmenetinek a második negyedév gyengélkedését, a júliusi makroadatok arra utalnak, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben sem igen lesz számottevő fellendülés. A kutatóintézet mindkettőben 0,3 százalékos GDP-bővülésre számít, éves szinten pedig 0,5 százalékos növekedést tart elképzelhetőnek.