Hivatalosan szeptember 19-én ünnepli egyéves születésnapját a CsabaPark. Az intézmény kétnapos rendezvénnyel készül a jeles alkalomra. Hétfőn, a programról szóló sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy küszöbön áll a terület további fejlesztése.
Az elmúlt egy esztendőben a céges összejövetelektől kezdve a gasztronómiai találkozókon át egészen a tematikus programokig, sokféle rendezvénynek adott otthont a CsabaPark. Ugyancsak jól vizsgázott a vágópont is, mely közvetlenül és közvetve békéscsabai családok sokaságának nyújt tisztes kiegészítő jövedelmet, hozzájárulva a helyi gazdaság megerősödéséhez — hangsúlyozta Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Elmondta, a CsabaPark központi eleme továbbra is a prémium minőségű Csabai kolbász és e köré szerveződő hagyományok ápolása.

Mivel a saját vágóhidunk termékeit dolgozzuk fel, az itt készült húsárukat a magas minőség és a frissesség jellemzi. A tavalyi „kolbászszezonban” kolbászhúst és kolbászt is bőven adtunk el. Különlegesség, hogy itt a vásárló akár végig is kísérheti az elkészítés folyamatát. Megkedvelték az emberek az éttermet, és a nyáron, a vásárcsarnokban nyitott üzletet is. Az alpolgármester szólt a küszöbön álló fejlesztésekről.

A beruházás még nem fejeződött be, hiszen terveink szerint 2016-ban indulhat a második ütem. Egyebek mellett felépítenek majd egy látogatóközpontot, amely akár nagyobb rendezvényeknek, filmvetítésnek is helyet adhat. Sportturisztikai létesítmény, kalandpark ugyancsak készül: szánkódomb, mászófal, csónakázótó szerepel az elemek között. Ezenfelül a mostani csarnok tőszomszédságában korcsolyapálya is felépülne. Az erdőben pedig további sétányokat, utakat alakítanak ki világítással, parkolóval — sorolta Hanó Miklós. 

Ugyancsak a fejlesztés hangsúlyos része lenne egy rendezvénytér is, mely 1,2 hektár területet fed le sátrakkal, valamint az ehhez szükséges szociális blokkokat, parkolót szintén kiépítenék. A kialakítás költsége körülbelül 1,5 milliárd forint, melyet a Területi Operatív Program erre a célra elkülönített forrásából lehetne fedezni. Hanó Miklós emlékeztetett, a turisztikai programok összehangolásában Békéssel és Gyulával is együttműködnének, így minél több hazai és külföldi látogatót szeretnének a térségbe csalogatni.

A CsabaPark a Békéscsabai Turisztikai Egyesülettel karöltve kétnapos születésnapi partit szervez. A program a civil szervezet által elnyert pályázati forrásból valósul meg. Itt is látszik tehát, hogy mindig keressük a pályázati lehetőségeket a szolgáltatások, programok számának növelése érdekében — vette át a szót Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó. Hozzátette, pénteken és szombaton egyaránt várják az érdeklődőket.

A rendezvénysátorban mindkét nap délelőttjén a szőlőfeldolgozás és a borkészítés, valamint a kolbászgyártás rejtelmeibe tekinthetnek be a kilátogatók. A kezdetek óta eltökélt célunk, hogy minden korosztálynak kínáljunk programokat, így a gyerekeknek a Bábika játszóház, ugrálóvár kínál elfoglaltságot — részletezte Kozma János, a Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Megtudtuk, pénteken fellép Jimmy bohóc, majd a Napsugár Bábszínház Csacsifogat című előadása szórakoztatja a kicsiket. A felnőtteket este születésnapi vacsora várja. Szombaton már 10 órától csordogál a must, indul a disznótor CsabaPark módra. Délelőtt a Balassi Táncegyüttes is feltűnik a színpadon, és Jókai színház művészeinek előadását is megtekinthetik az érdeklődők. Az este pedig igazi meglepetést ígér: B. Tóth László retro diszkója szórakoztatja a nagyérdeműt.