A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az információ és a kommunikáció hiánya akadályozza leginkább a menekültválság megoldását, ezért a párt huszonnégy pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki.
Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja ezt sajtótájékoztatón jelentette be szombaton Budapesten. A javaslatok közül kiemelte a menekültek, a magyar állampolgárok, a szomszédos országok, valamint a civil szervezetek és önkéntesek alaposabb és megbízhatóbb tájékoztatásának fontosságát.

Az LMP szerint uniós szintű tájékoztatási rendszer létrehozására van szükség, hogy a menekültek már a határon alapos tájékoztatást kapjanak vagy az anyanyelvükön, vagy egy számukra érthető nyelven.

Ferenczi István megemlítette a menekülteket segítő civil szervezetek és egyházak támogatásának fontosságát is, valamint egy kutatási projekt indítását, amely felmérné a menekültek hátterét, tehát azt, hogy pontosan kik, honnan és miért jönnek.

Úgy fogalmazott a "tudatos cinizmus, a hozzá nem értés, a dilettantizmus, a vezetni képtelenség" miatt nincs látható megoldás és kiút a jelenlegi helyzetből, és a tájékoztatás elégtelensége az oka a feszültség növekedésének, a kirobbanó konfliktusoknak.

Forrás: MTI