Az LMP szerint aki adott felsőoktatási intézményben kezdi meg tanulmányait, annak ott is kellene befejeznie, és bármilyen átalakítást csak felmenő rendszerben szabad bevezetni.
Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője és Pető Ernő szakszóvivő keddi, MTI-hez eljuttatott közleményével Palkovics László felsőoktatási államtitkár sajtótájékoztatójára reagált. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakállamtitkára azt mondta, a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara, az az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez.

Az LMP álláspontja szerint az elindított átalakítások a felsőoktatásban pénz nélkül nem fognak működni, és sérelmezik, hogy a folyamat nem volt transzparens, "a színfalak mögött osztották a kártyákat".

Mint írták, a tervezett átalakításokról korábban a felsőoktatási stratégia sem rendelkezett, mivel a kormány a különböző gazdasági lobbi érdekeknek próbált megfelelni. Az LMP viszont az oligarchák helyett az oktatók és a hallgatók véleményét venné figyelembe.

Közölték továbbá, hogy a tervezett változások a vidéki felsőoktatás megerősítését sem segítik, mivel nem kevesebb, hanem több intézményre lenne szükség, mert a vidéki főiskolák az adott térség szellemi és gazdasági motorjaként működnek.

Forrás: MTI